
Albánska kuchyňa: to najlepšie z Balkánu

Čerstvé prísady, bylinky a olivový olej
Špeciality albánskej kuchyne
Burek
Predjedlo, občerstvenie, základ raňajok alebo nočná pochúťka. Burek je jedlo typické pre všetky balkánske krajiny. Vrstvy chrumkavého filo cesta sa naplnia syrom, zeleninou alebo mäsom a potom sa zrolujú do tvaru slimáka a upečú.Dolma japrak
Plnené vinné listy sú ďalším obľúbeným občerstvením a predjedlom v stredomorskej aj albánskej kuchyni. Druhom náplní sa medze nekladú: cibuľa, ryža, paradajky, kapusta, paprika, bylinky, korenie a mäso.Qofte
Grilované, pečené alebo vyprážané mäsové guľky zo zmesi mletého mäsa, byliniek, korenia a zeleniny. Rôzne varianty koft sa vyskytujú v celej juhovýchodnej Európe, na Blízkom východe až po Indiu.


Kosenie
Jahňacie mäso pečené v jogurte je obľúbeným tradičným albánskym jedlom. Jogurt zmiešaný s ryžou a vajcami sa pečie spolu s mäsom. Jedlo má jedinečnú chuť a šťavnatú konzistenciu.Petulla
Vyprážané cesto pripomína šišky, ale má ťažšiu konzistenciu. Môžete si ju kúpiť v pouličných stánkoch, kde sa podáva s rôznymi príchuťami - džemom, syrom feta, jogurtom, medom alebo kečupom.Flija
"Outdoorová" špecialita typická pre severné Albánsko a Kosovo - palacinkový koláč s krémovou náplňou, poliaty medom, postupne pečený na ohni pod pokrievkou prikrytou žeravým uhlím.Tarator
Obľúbená studená balkánska polievka z kyslého mlieka alebo jogurtu, strúhaných uhoriek, soli, cesnaku, kôpru a vlašských orechov. V horúcom lete je úžasne osviežujúca.


Albánske dezerty: niečo sladké...
Trilece
Najobľúbenejší albánsky dezert z troch rôznych druhov mlieka (trilece): odpareného mlieka, smotany a kondenzovaného mlieka. Koláč pokvapkaný hnedým sirupom je mäkký, vlhký a šťavnatý.Baklava
Baklava, chrumkavá pochúťka zo sirupu (medu), orechov (pistácií, arašidov) a vrstiev filo cesta, je známa na celom Balkáne. Albánska baklava je o niečo menej sladká ako turecká verzia, pretože namiesto sirupu sa používajú vlašské orechy a med.... a káva
Káva v Albánsku nie je len nápoj, je to spôsob života a súčasť kultúrnej identity. Albánci sedia celé hodiny pri káve a vychutnávajú si pokoj a pomalé tempo života. V Albánsku vám ponúknu dva druhy kávy - talianske espresso (expresso) alebo tureckú kávu (kafe turke), hustý, silný nápoj pripravený varením vody, cukru a jemne mletej kávy v medenom hrnci.
