Skvelé jedlo je jednou z najväčších turistických atrakcií Albánska. Albánska kuchyňa patrí do rodiny stredomorských kuchýň. Nájdete tu kulinárske tradície Osmanskej ríše, ako aj taliansku a grécku klasiku.
Čerstvé prísady, bylinky a olivový olej
Albánska kuchyňa je založená na zdravých miestnych surovinách, ako je zelenina, ovocie, ryby, mliečne výrobky a mäso - hovädzie, jahňacie, bravčové a hydinové. Vo veľkej miere sa používa olivový olej a výraznú chuť dodávajú čerstvé bylinky a koreniny, ako sú oregano, mäta, bazalka a rozmarín, a nesmie sa zabúdať na cesnak a cibuľu.
Špeciality albánskej kuchyne
Albánska gastronómia je svieža, zdravá a rozmanitá, pričom každý región má svoje obľúbené špeciality. Pozrite si 7 tradičných albánskych jedál, ktoré musíte ochutnať.
Burek
Predjedlo, občerstvenie, základ raňajok alebo nočná pochúťka. Burek je jedlo typické pre všetky balkánske krajiny. Vrstvy chrumkavého filo cesta sa naplnia syrom, zeleninou alebo mäsom a potom sa zrolujú do tvaru slimáka a upečú.
Dolma japrak
Plnené vinné listy sú ďalším obľúbeným občerstvením a predjedlom v stredomorskej aj albánskej kuchyni. Druhom náplní sa medze nekladú: cibuľa, ryža, paradajky, kapusta, paprika, bylinky, korenie a mäso.
Qofte
Grilované, pečené alebo vyprážané mäsové guľky zo zmesi mletého mäsa, byliniek, korenia a zeleniny. Rôzne varianty koft sa vyskytujú v celej juhovýchodnej Európe, na Blízkom východe až po Indiu.
Kosenie
Jahňacie mäso pečené v jogurte je obľúbeným tradičným albánskym jedlom. Jogurt zmiešaný s ryžou a vajcami sa pečie spolu s mäsom. Jedlo má jedinečnú chuť a šťavnatú konzistenciu.
Petulla
Vyprážané cesto pripomína šišky, ale má ťažšiu konzistenciu. Môžete si ju kúpiť v pouličných stánkoch, kde sa podáva s rôznymi príchuťami - džemom, syrom feta, jogurtom, medom alebo kečupom.
Flija
"Outdoorová" špecialita typická pre severné Albánsko a Kosovo - palacinkový koláč s krémovou náplňou, poliaty medom, postupne pečený na ohni pod pokrievkou prikrytou žeravým uhlím.
Tarator
Obľúbená studená balkánska polievka z kyslého mlieka alebo jogurtu, strúhaných uhoriek, soli, cesnaku, kôpru a vlašských orechov. V horúcom lete je úžasne osviežujúca.
Albánske dezerty: niečo sladké...
Trilece
Najobľúbenejší albánsky dezert z troch rôznych druhov mlieka (trilece): odpareného mlieka, smotany a kondenzovaného mlieka. Koláč pokvapkaný hnedým sirupom je mäkký, vlhký a šťavnatý.
Baklava
Baklava, chrumkavá pochúťka zo sirupu (medu), orechov (pistácií, arašidov) a vrstiev filo cesta, je známa na celom Balkáne. Albánska baklava je o niečo menej sladká ako turecká verzia, pretože namiesto sirupu sa používajú vlašské orechy a med.
... a káva
Káva v Albánsku nie je len nápoj, je to spôsob života a súčasť kultúrnej identity. Albánci sedia celé hodiny pri káve a vychutnávajú si pokoj a pomalé tempo života. V Albánsku vám ponúknu dva druhy kávy - talianske espresso (expresso) alebo tureckú kávu (kafe turke), hustý, silný nápoj pripravený varením vody, cukru a jemne mletej kávy v medenom hrnci.
Otázky a odpovede o albánskej kuchyni
Aké špeciality ochutnať v Albánsku?
Určite vyskúšajte albánsky slaný koláč burek, mäsové guľky kofta, studenú polievku tarator, jahňacie mäso v jogurte tave kosi alebo plnené hroznové listy dolma. Zo sladkostí vyskúšajte typický dezert trilem alebo baklavu.
Čo piť v Albánsku?
Okrem kávy sa v Albánsku pije pivo (napr. Tirana alebo Korcë), minerálna voda, veľmi dobré miestne víno a pálenka Raki.
Čím je zaujímavá albánska kuchyňa?
Albánska kuchyňa spája dedičstvo Osmanskej ríše a stredomorské vplyvy, najmä grécku a taliansku gastronómiu.
Čo je typické pre albánsku kuchyňu?
Typické sú čerstvé, zdravé miestne suroviny, zelenina, ovocie, ryby, mliečne výrobky a mäso - hovädzie, jahňacie, bravčové a hydinové, olivový olej, čerstvé bylinky a korenie.