Turecká kuchyňa: rafinovaný produkt stáročných skúseností
Čo ochutnať z tureckej kuchyne?
Turecké predkrmy
- börek (burek) - lístkové cesto plnené syrom alebo mletým mäsom,
- cacik - strúhaná uhorka s jogurtom, olivovým olejom a cesnakom,
- dolma - hroznové alebo kapustové listy plnené korenenou ryžou,
- kumpir - veľké zemiaky pečené so šupkou a plnené zeleninou.
Turecké hlavné jedlá
- kebab - existuje niekoľko druhov kebabu, najznámejší je döner kebab, mäso na rotujúcej ihlici, postupne odrezávané,
- güvec - kúsky rôznych druhov mäsa dusené v terakotovom hrnci,
- ryby - parmice, kambaly, homáre, krevety, tuniak, mečúň zavedú milovníkov rýb do raja,
- kofte - grilované alebo pečené guľky z mletého mäsa,
- pide - druh pizze bez paradajok, s mletým mäsom, cibuľou a syrom.
Turecké dezerty
- baklava - lístkové cesto s orechmi alebo pistáciami, poliate medom,
- lokum - kocky sladkého želé s príchuťou ruže, mäty, bergamotu alebo zázvoru, obalené v cukre (známe aj ako "turecké potešenie"),
- helva (chalva) - mleté sezamové semienka s cukrom.