![stôl s jedlom stôl s jedlom](/getmedia/c6438f15-bb9d-48cf-a8cd-98b7fd327772/Turecko-kuchyne-1.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Turecká kuchyňa: rafinovaný produkt stáročných skúseností
V tureckej kuchyni môžete ľahko objaviť jedlá, ktoré už poznáte z Grécka, Egypta alebo Maghrebu. Niet divu, že počas šiestich storočí, keď Osmanská ríša ovládala takmer celé Stredomorie, Balkán a časti Európy a Ázie, turecká gastronómia absorbovala vplyvy zo všetkých regiónov a pretransformovala ich do originálnej zmesi.
Čo ochutnať z tureckej kuchyne?
![stôl s jedlom stôl s jedlom](/getmedia/c6438f15-bb9d-48cf-a8cd-98b7fd327772/Turecko-kuchyne-1.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Turecké predkrmy
Podobne ako v Grécku sa na stôl prinášajú misky s rôznymi pochúťkami - mezze. Môže to byť marinovaná alebo pečená zelenina, artičoky, fazuľa, baklažány plnené cibuľou a paradajkami alebo iné špeciality:
- börek (burek) - lístkové cesto plnené syrom alebo mletým mäsom,
- cacik - strúhaná uhorka s jogurtom, olivovým olejom a cesnakom,
- dolma - hroznové alebo kapustové listy plnené korenenou ryžou,
- kumpir - veľké zemiaky pečené so šupkou a plnené zeleninou.
![burek burek](/getmedia/376ac80e-26f2-4a71-8c95-690c308a3f1f/Turecko-kuchyne-2.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![kumpir kumpir](/getmedia/4ac8f85d-23ce-40d1-a814-7360d85c5da8/Turecko-kuchyne-3.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Turecké hlavné jedlá
Základom je mäso (baranie, hovädzie, kuracie, ryby) a ryža alebo bulgur. Medzi turecké národné jedlá patria:
- kebab - existuje niekoľko druhov kebabu, najznámejší je döner kebab, mäso na rotujúcej ihlici, postupne odrezávané,
- güvec - kúsky rôznych druhov mäsa dusené v terakotovom hrnci,
- ryby - parmice, kambaly, homáre, krevety, tuniak, mečúň zavedú milovníkov rýb do raja,
- kofte - grilované alebo pečené guľky z mletého mäsa,
- pide - druh pizze bez paradajok, s mletým mäsom, cibuľou a syrom.
![kebab kebab](/getmedia/226f0015-d2dc-481f-abd5-ff9edb6f396b/Turecko-kuchyne-4.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![turecké šaláty turecké šaláty](/getmedia/2ac4a572-d1fb-4ad6-a438-f913a6e31aa2/Turecko-kuchyne-5.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Turecké dezerty
Turecko je známe sladkosťami, pečenými a vyprážanými, máčanými v mede a cukrovom sirupe, posypanými orechmi, pistáciami alebo mandľami a parfumovanými rôznymi esenciami. Vyberte si:
- baklava - lístkové cesto s orechmi alebo pistáciami, poliate medom,
- lokum - kocky sladkého želé s príchuťou ruže, mäty, bergamotu alebo zázvoru, obalené v cukre (známe aj ako "turecké potešenie"),
- helva (chalva) - mleté sezamové semienka s cukrom.
![turecké sladkosti turecké sladkosti](/getmedia/bde5a962-24ec-4047-9302-98456fd186cb/Turecko-kuchyne-6.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![turecký čaj turecký čaj](/getmedia/87364356-f32f-43c3-b6df-178705e0b1c7/Turecko-kuchyne-7.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Turecké nápoje
Hoci Európu naučili piť kávu až Osmani (správna "turecká" káva sa varí v hrnci s cukrom a nechá sa trikrát zovrieť), národným nápojom je čaj - silný, čierny, podávaný v malých pohároch. Obľúbeným nápojom je ayran, slaný jogurt zriedený vodou a ochutený korením. Hoci je Turecko moslimská krajina, vyrába vynikajúce vína a varí pomerne slušné pivo Efes Pilsen. Ako digestív si môžete dať pohár anízovej raki.