Grécke jedlá a špeciality, ktoré musíte ochutnať
Grécke predjedlá
V gréckej kuchyni sa ako prvé na stôl dostávajú malé predjedlá - známe mezé, ktoré spolu s aperitívom slúžia na povzbudenie chuti do jedla. Šalát z grilovanej chobotnice, mäsové guľky "keftadakia", grilované papriky, tzatziki, baklažánová nátierka "melitzanosalata" s olivovým olejom, orechmi a citrónovou šťavou, fazuľa v paradajkovej omáčke a, samozrejme, olivy, ideálne z odrody Kalamata.
Tradičné grécke pečivo "ready-made"
- Moussaka - mleté mäso prekladané plátkami baklažánu a zemiakov a zapečené s paradajkami a bešamelom.
- Pastitsio - variant bez baklažánov, ale s makarónmi a syrom, podobný talianskym lasagniam.
- Mélitzanès papoutsakia - baklažány plnené mletým mäsom a paradajkami a zapečené s bešamelom a syrom feta.
- Dolmades - viničové listy plnené ryžou, zeleninou alebo mäsom.
Grécke mäsové špeciality
Souvlaki - kúsky mäsa napichnuté na špíz a grilované alebo vyprážané.Gyros - marinované mäso pečené na zvislej ihlici a nakrájané na tenké plátky. Podáva sa zabalené v pita chlebe s cibuľou, paradajkami a omáčkou tzatziki.