Sicílske Arancini a Cannoli
Sicílska kuchyňa využíva všetky výhody a dary Stredomoria. Medzi špeciality patria Arancini - vyprážané ryžové guľôčky plnené mäsom a mozzarellou, alebo Cipollina - taštičky z lístkového cesta s dusenou cibuľou, paradajkami a opäť mozzarellou. Prvenstvo medzi
sicílskymi sladkosťami si držia
Cannoli - trubičky plnené ricottou a marcipánové cukrovinky. Obľúbené víno? Červené Nero d'Avola.
Kalábrijská "Nduja
Hoci gastronómia slnečnej
Kalábrie je známa vďaka pálivým papričkám peperoncini a červenej cibuli Cipolla rossa, rodinným striebrom kalábrijskej kuchyne je
'Nduja, roztieraná pikantná bravčová klobása z oblasti Vibo Valentia. Podľa tradície môže obsahovať len bravčové mäso, soľ a chilli papričky. Najlepšie si ju vychutnáte natretú na horúcom plátku toastu alebo na pizzi a cestovinách, ktorým dodá neuveriteľnú chuť.
Coniglio all'ischitana
Rustikálna kuchyňa čarovného ostrova
Ischia vonia po citrusoch a divokých bylinkách. Vyhlásenou miestnou špecialitou, ktorú musíte ochutnať, je králik s cestovinami
Coniglio all'ischitana. Králiky sa chovajú tradičným spôsobom: pod holým nebom v hlbokých zákopoch vykopaných v zemi. Celý králik sa najprv zľahka opečie s hlavou cesnaku v medenej panvici a potom sa dusí v kameninovom hrnci s bielym vínom, paradajkami, bazalkou a petržlenovou vňaťou.
Neapolská pizza
Vedeli ste, že originálna neapolská pizza je od roku 2017 zapísaná na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO? Aby sa však pizza mohla nazývať neapolskou, musí mať správny výrobný postup a schválené prísady - vrátane miestnych paradajok San Marzano a Mozzarelly di bufala Campana. A len dva druhy pizze (Marinara a Margherita) sa môžu vyhlasovať za skutočne neapolské.