Cyperská kuchyňa - súhra jedinečných chutí a vôní
Bohatosť a rozmanitosť národnej kuchyne je ohromujúca. V priebehu histórie absorbovala vplyvy z celého Stredomoria a nájdete v nej prvky gréckej, tureckej, talianskej a libanonskej kuchyne. Jej základom sú čerstvé suroviny a koreniny: ryby, jahňacie mäso, zelenina, ovocie, bylinky, syr a olivový olej.
Tradičné cyperské jedlo
V Cyperskej republike:
- haloumi, pôvodný cyperský syr z kozieho alebo ovčieho mlieka, vyprážaný alebo grilovaný
- tiropitta, grécky syrový koláč rôznych tvarov a veľkostí z cesta filo plnený syrom feta
- souvlaki, grilované mäso (jahňacie alebo bravčové), grilované na špajli
- spanakopita, koláč plnený špenátom a vajíčkom
- kleftiko, jahňacie mäso so zeleninou
- dolmades, plnené viničové listy
Na severnom Cypre:
- adana köfte, pikantné grilované placky z mletého mäsa s petržlenom, koriandrom a cibuľou
- lahmacun, chrumkavá turecká pizza s mletým jahňacím mäsom a čerstvou petržlenovou vňaťou
- hellim (hallum), podobný gréckemu haloumi, grilovaný syr z kozieho alebo ovčieho mlieka
- pide, "lodičky" z kysnutého cesta s rôznymi náplňami
- šiš kebab, grilované mäso na plochej ihlici
Cyperské sladkosti, káva, víno
Veľmi obľúbená je káva, ktorá sa tradične varí v medenej kanvici a podľa množstva cukru sa rozlišuje na extra sladkú (glyco), mierne sladkú (metrio) a čiernu (sketo). Milovníci vína si na Cypre môžu vybrať z kvalitných miestnych červených, bielych a ružových vín, pričom špecialitou je sladké dezertné víno Commandari.