![Cyperské jedlo Cyperské jedlo](/getmedia/636dff99-a302-4608-8201-2515ef88bc71/shutterstock_1607276428.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Cyperská kuchyňa - súhra jedinečných chutí a vôní
Cyperčania milujú jedlo. Okrem toho, že si jedlo vychutnávajú sami, radi sa oň delia aj s priateľmi a rodinou. S tým súvisia dlhé, pokojné obedy, neskoré večere a obľúbené jedlá typu meze, ktoré sa podávajú pri spoločnom stole.
Bohatosť a rozmanitosť národnej kuchyne je ohromujúca. V priebehu histórie absorbovala vplyvy z celého Stredomoria a nájdete v nej prvky gréckej, tureckej, talianskej a libanonskej kuchyne. Jej základom sú čerstvé suroviny a koreniny: ryby, jahňacie mäso, zelenina, ovocie, bylinky, syr a olivový olej.
Bohatosť a rozmanitosť národnej kuchyne je ohromujúca. V priebehu histórie absorbovala vplyvy z celého Stredomoria a nájdete v nej prvky gréckej, tureckej, talianskej a libanonskej kuchyne. Jej základom sú čerstvé suroviny a koreniny: ryby, jahňacie mäso, zelenina, ovocie, bylinky, syr a olivový olej.
![Cyperské jedlo Cyperské jedlo](/getmedia/636dff99-a302-4608-8201-2515ef88bc71/shutterstock_1607276428.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Tradičné cyperské jedlo
V Cyperskej republike:
- haloumi, pôvodný cyperský syr z kozieho alebo ovčieho mlieka, vyprážaný alebo grilovaný
- tiropitta, grécky syrový koláč rôznych tvarov a veľkostí z cesta filo plnený syrom feta
- souvlaki, grilované mäso (jahňacie alebo bravčové), grilované na špajli
- spanakopita, koláč plnený špenátom a vajíčkom
- kleftiko, jahňacie mäso so zeleninou
- dolmades, plnené viničové listy
![Souvlaki Souvlaki](/getmedia/f7fbc9d5-54a0-4336-8937-59687e5c13b4/shutterstock_1831480222.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Spanakopita Spanakopita](/getmedia/df01da1c-6e57-4274-9903-1b555cba1f59/shutterstock_1344554720.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Na severnom Cypre:
- adana köfte, pikantné grilované placky z mletého mäsa s petržlenom, koriandrom a cibuľou
- lahmacun, chrumkavá turecká pizza s mletým jahňacím mäsom a čerstvou petržlenovou vňaťou
- hellim (hallum), podobný gréckemu haloumi, grilovaný syr z kozieho alebo ovčieho mlieka
- pide, "lodičky" z kysnutého cesta s rôznymi náplňami
- šiš kebab, grilované mäso na plochej ihlici
![Cyperské haloumi/hallim Cyperské haloumi/hallim](/getmedia/40ef362f-1244-4fb4-b876-20e6269a0189/shutterstock_215911987.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Pide Pide](/getmedia/7eca557a-8f13-4bc1-aae6-861f4b5c4fe0/shutterstock_1930524335-1.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Cyperské sladkosti, káva, víno
Medzi tradičné cyperské sladkosti patria soutzoukos - šnúrky mandlí alebo vlašských orechov obalené v hroznovej šťave a múke, loukoumi - kocky farebného želé obalené v cukre, baklava z cesta filo a orechov, medové šišky loukomades alebo maslové sušienky koulourakia.
Veľmi obľúbená je káva, ktorá sa tradične varí v medenej kanvici a podľa množstva cukru sa rozlišuje na extra sladkú (glyco), mierne sladkú (metrio) a čiernu (sketo). Milovníci vína si na Cypre môžu vybrať z kvalitných miestnych červených, bielych a ružových vín, pričom špecialitou je sladké dezertné víno Commandari.
Veľmi obľúbená je káva, ktorá sa tradične varí v medenej kanvici a podľa množstva cukru sa rozlišuje na extra sladkú (glyco), mierne sladkú (metrio) a čiernu (sketo). Milovníci vína si na Cypre môžu vybrať z kvalitných miestnych červených, bielych a ružových vín, pričom špecialitou je sladké dezertné víno Commandari.
![Cyperské raňajky Cyperské raňajky](/getmedia/1a6b878c-e2e6-4aa4-a032-9ae3a2d22bfa/shutterstock_1731902020.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Loukomades Loukomades](/getmedia/4d5f2aa6-d445-4474-8d93-0591a53c1056/shutterstock_1100489516.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Soutzoukos Soutzoukos](/getmedia/a40be98c-833a-4a2b-a1b9-dd223ee15169/shutterstock_1096370048-1.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Náš tip: Najlepší spôsob, ako sa zoznámiť s cyperským jedlom, je objednať si menu pozostávajúce z meze (názov pochádza z výrazu mezedes, "malé pochúťky"). Čašník postupne prináša rôzne pochúťky - olivy, šalát, čerstvý chlieb, tahini, tzatziki, hummus atď. Nasleduje surová a nakladaná zelenina, syr haloumi, klobásy, lountza (údená bravčová panenka) a potom prichádza na rad mäso a ryby - souvlaki, kleftiko, krevety, kalamáre. Na záver si pochutnáte na čerstvom ovocí. Kali órexi! (Dobrú chuť)