Maltská kuchyňa: skrytý klenot Stredomoria plný chuti a originality
Maltská kuchyňa obsahuje jedinečnú kombináciu vplyvov rôznych kultúr a tradícií. Vďaka geografickej polohe Malty uprostred Stredozemného mora a jej bohatej histórii nájdete v miestnej gastronómii prvky stredomorskej, talianskej, arabskej a britskej kuchyne.
Tradičné maltské menu
Jedlo na Malte pozostáva z niekoľkých chodov, zvyčajne z predjedla, hlavného jedla a dezertu. Medzi obľúbené predjedlá patria pastizzi (plnené pečivo), bruschetta (chrumkavý chlieb s paradajkami, olivovým olejom a bylinkami) alebo bigilla (dip z fazule, cesnaku, mäty a bazalky).Hlavným chodom je jahňacie mäso, králik, hydina alebo ryby s pečenými zemiakmi (cestovinami) a zeleninou. V dezertoch sa prejavuje taliansky aj arabský vplyv a sú sladké, chrumkavé, pečené a vyprážané, s orechmi, datľovou pastou, ricottou a krémom. Obľúbené sú taštičky imqaret alebo trubičky cannoli.
Maltské špeciality, ktoré musíte ochutnať
Fenkata (Stuffat tal-fenek)
Maltské národné jedlo z duseného králika. Celý králik sa zvyčajne marinuje vo víne a potom sa dusí s aromatickými bylinkami a zeleninou (mrkvou, paradajkami, cibuľou a cesnakom).Bragioli
Hovädzia roláda dusená v červenom víne a plnená kaparami, olivami alebo vajcami. Podáva sa s plátkami maltského chleba, zemiakmi a zeleninou.Pastizzi
Jedno z najlepších maltských pouličných jedál, slané pastizzi, sa vyrába z plsteného cesta a plní sa ricottou alebo hrachovou kašou. Kúpiť si ich môžete v rôznych pastizzeriách po celej Malte.Torta tal-Lampuki
Koláč plnený rybou lampuki (dorado), zeleninou, olivami, kaparami a paradajkami, ktorý sa podáva v rybích reštauráciách.Imqaret
Fritované taštičky z lístkového cesta s datľovou náplňou, obľúbené pečivo na popoludňajší čaj a pouličné jedlo.Figolli
Maltské veľkonočné koláčiky v tvare zvierat a veľkonočných symbolov, zdobené polevou a plnené mandľovou pastou. Sú neodolateľné.Čo piť na Malte
Ochutnajte niektoré z miestnych špecialít:- Kinnie: osviežujúci nealkoholický nápoj z byliniek a horkých pomarančov,
- Cisk: miestne pivo v rôznych variantoch - svetlé, tmavé a špeciálny výber,
- Víno: obľúbené miestne odrody sú Gellewza (červené) a Girgentina (biele),
- Maltský likér: obľúbený likér Bajtra z byliniek, korenia a ovocia (datle, opuncie),
- Káva: bežne sa podáva espresso alebo cappuccino.