1. Kartago.sk
  2. Malta
  3. Čo ochutnať

Maltská kuchyňa: skrytý klenot Stredomoria plný chuti a originality

Maltská kuchyňa obsahuje jedinečnú kombináciu vplyvov rôznych kultúr a tradícií. Vďaka geografickej polohe Malty uprostred Stredozemného mora a jej bohatej histórii nájdete v miestnej gastronómii prvky stredomorskej, talianskej, arabskej a britskej kuchyne.

Maltský rybí tanier
Maltské sladkosti
Základom maltskej kuchyne sú ryby a morské plody, ovčie a kozie mäso, vynikajúce syry, cestoviny, čerstvá zelenina (paradajky, cibuľa, paprika, cuketa a baklažán), olivový olej, petržlen, mäta, oregano, bazalka, rozmarín, koriander a klinčeky.

Tradičné maltské menu

Jedlo na Malte pozostáva z niekoľkých chodov, zvyčajne z predjedla, hlavného jedla a dezertu. Medzi obľúbené predjedlá patria pastizzi (plnené pečivo), bruschetta (chrumkavý chlieb s paradajkami, olivovým olejom a bylinkami) alebo bigilla (dip z fazule, cesnaku, mäty a bazalky).

Hlavným chodom je jahňacie mäso, králik, hydina alebo ryby s pečenými zemiakmi (cestovinami) a zeleninou. V dezertoch sa prejavuje taliansky aj arabský vplyv a sú sladké, chrumkavé, pečené a vyprážané, s orechmi, datľovou pastou, ricottou a krémom. Obľúbené sú taštičky imqaret alebo trubičky cannoli.
Pastizzi, Malta
Roláda bragioli, Malta

Maltské špeciality, ktoré musíte ochutnať

Fenkata (Stuffat tal-fenek)

Maltské národné jedlo z duseného králika. Celý králik sa zvyčajne marinuje vo víne a potom sa dusí s aromatickými bylinkami a zeleninou (mrkvou, paradajkami, cibuľou a cesnakom).

Bragioli

Hovädzia roláda dusená v červenom víne a plnená kaparami, olivami alebo vajcami. Podáva sa s plátkami maltského chleba, zemiakmi a zeleninou.

Pastizzi

Jedno z najlepších maltských pouličných jedál, slané pastizzi, sa vyrába z plsteného cesta a plní sa ricottou alebo hrachovou kašou. Kúpiť si ich môžete v rôznych pastizzeriách po celej Malte.

Torta tal-Lampuki

Koláč plnený rybou lampuki (dorado), zeleninou, olivami, kaparami a paradajkami, ktorý sa podáva v rybích reštauráciách.

Imqaret

Fritované taštičky z lístkového cesta s datľovou náplňou, obľúbené pečivo na popoludňajší čaj a pouličné jedlo.

Figolli

Maltské veľkonočné koláčiky v tvare zvierat a veľkonočných symbolov, zdobené polevou a plnené mandľovou pastou. Sú neodolateľné.
Králičia fenkata
Pečivo imqaret

Čo piť na Malte

Ochutnajte niektoré z miestnych špecialít:
  • Kinnie: osviežujúci nealkoholický nápoj z byliniek a horkých pomarančov,
  • Cisk: miestne pivo v rôznych variantoch - svetlé, tmavé a špeciálny výber,
  • Víno: obľúbené miestne odrody sú Gellewza (červené) a Girgentina (biele),
  • Maltský likér: obľúbený likér Bajtra z byliniek, korenia a ovocia (datle, opuncie),
  • Káva: bežne sa podáva espresso alebo cappuccino.

Otázky a odpovede o maltskej kuchyni

Čím je maltská kuchyňa zaujímavá?
Ako vyzerá typické jedlo na Malte?
Aké špeciality ochutnať na Malte?
Čo sa pije na Malte?