Jordánske menu
Jedlo v
Jordánsku sa tradične začína ponukou mezze, čo sú studené alebo teplé predjedlá na malých tanieroch:
humus (cícerová kaša v olivovom oleji),
tabbouleh (nakrájané paradajky, bulgur, mäta a petržlen) alebo
faul (fazuľa s cesnakom, olejom a citrónom). Jedia sa s horúcim arabským chlebom pita.
Mäso: baranie, jahňacie, kozie alebo kuracie. Podáva sa ako špíz (
chich kebab), grilované (
chich taouk), dusené alebo pečené. Na pobreží sú k dispozícii aj ryby a morské plody. Vzhľadom na islamskú vieru sa v Jordánsku nepodáva bravčové mäso.
Medzi známymi jordánskymi dezertmi dominuje
baklava v mnohých variáciách, s orechmi, pistáciami alebo mandľami. Obľúbené sú
konafa (vlasové rezance namočené v cukrovom sirupe a posypané kozím syrom a orechmi) a
ma'amoul (buchty plnené datľami, orechmi alebo pistáciami).
Jordánske sviatočné špeciality, ktoré musíte ochutnať
Mansaf
Jordánsky sviatočný pokrm zdedený od beduínov. Jahňacie (kuracie) mäso sa dusí vo fermentovanom ovčom mlieku a podáva sa na veľkom tanieri ryže s píniovými orieškami, poliate aromatickou omáčkou.
Magluba
Tradičná špecialita z mäsa, ryže a vyprážanej zeleniny, ktorá sa podáva na celom Blízkom východe. Prísady sa varia v niekoľkých vrstvách a pred podávaním sa hrniec obráti hore dnom.
Falafel
Malé vyprážané guľky z cíceru si Jordánci vychutnávajú najmä na raňajky. Falafel má chrumkavú kôrku a mäkký vnútrajšok s intenzívnou chuťou korenia a byliniek (koriander, petržlen, kôpor, cesnak a cibuľa, korenie, rasca). Môžu sa jesť samostatne alebo v sendviči s humusom alebo sezamovou omáčkou.
Zarb
Názov odkazuje na "beduínsky gril", mäso pečené v zemnej peci. Kovové rošty s jahňacím, kozím alebo kuracím mäsom a zeleninou sa položia na horiace uhlie.