![Tradičné jedlá Tanzánie Tradičné jedlá Tanzánie](/getmedia/5c587075-f76d-42e9-a6ed-2dc0ecbf17a1/shutterstock_1628325496x.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Zanzibarská kuchyňa vonia morom a korením
Zanzibarská kuchyňa bola v priebehu dejín ovplyvnená mnohými národmi - arabskými, indickými, perzskými, britskými, portugalskými a samozrejme africkými vplyvmi. Základnými surovinami sú kuracie, baranie, kozie a hovädzie mäso, ryža, zemiaky, čerstvá zelenina a ovocie, pričom podstatnou súčasťou zanzibarskej kuchyne sú aj ryby a morské plody (napr. treska, kraby, krevety, langusty, chobotnice). Keďže Zanzibar je známy pestovaním exotického korenia, neprekvapí vás, že zanzibarské jedlá chutia a voňajú po kari, kardamóne, klinčekoch a iných koreninách.
![Tradičné jedlá Tanzánie Tradičné jedlá Tanzánie](/getmedia/5c587075-f76d-42e9-a6ed-2dc0ecbf17a1/shutterstock_1628325496x.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
7 najobľúbenejších jedál na Zanzibare
- Pweza wa nazi - chobotnica varená v kokosovom mlieku so zmesou korenín (zanzibarská špecialita)
- Nyama choma - grilované kozie mäso (okrem Zanzibaru a Tanzánie je toto jedlo obľúbené najmä v Keni)
- Supu ya kuku - silný kurací vývar so zeleninou
- Samaki wa kusonga - vyprážané rybie mäsové guľky
- Mchuzi wa nyama - hovädzie karí
- Chipsi mayai - vaječná a zemiaková omeleta, obľúbené "pouličné jedlo"
- Pilaf - pikantná zmes rôznych druhov mäsa s ryžou, pripravovaná najmä pri slávnostných príležitostiach
![Jahnacie mäso s ugali Jahnacie mäso s ugali](/getmedia/dd65b9d5-84cc-45c6-8338-e0dd2b79e0d6/shutterstock_624167723x.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Chipsi Mayai Chipsi Mayai](/getmedia/11412a8a-5f78-4f84-95cf-a4614773ad35/shutterstock_1613048431x.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Tropické ovocie nesmie chýbať
Papája, mango, ananásy, banány - na Zanzibare je exotického ovocia viac než dosť, preto ho nezabudnite na svojej dovolenke ochutnať. Jeho sladká chuť je neporovnateľná s tropickým ovocím dovezeným do Európy. A pretože Zanzibarčania ho majú radi naozaj sladké, ich obľúbeným dezertom je n'dizi no kastad - zmes pečených banánov a pudingu (niekedy aj s ananásom).
![Raňajkový tanier s ovocím Raňajkový tanier s ovocím](/getmedia/9f65ca0a-796d-4c67-a187-ae93d0168abe/shutterstock_1602782290x.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
![Ovocné kokteily Ovocné kokteily](/getmedia/fecbd7ff-c956-4f0f-852b-1a4dd325d41f/shutterstock_1032685768x.jpg.aspx?maxsidesize=1200&resizemode=force)
Čo piť na Zanzibare?
Na Zanzibare odporúčame piť čerstvé šťavy z tropického ovocia, ktoré sú plné vitamínov. Ak máte chuť na horúci nápoj, nesklame vás miestna káva a čaj, ktoré sú tradične ochutené koreninami.
Alkohol nie je na Zanzibare veľmi rozšírený kvôli prevládajúcemu islamu, ale v turistických reštauráciách môžete ochutnať tanzánske pivo Safari Lager, palmové víno a iné alkoholické nápoje.
Alkohol nie je na Zanzibare veľmi rozšírený kvôli prevládajúcemu islamu, ale v turistických reštauráciách môžete ochutnať tanzánske pivo Safari Lager, palmové víno a iné alkoholické nápoje.