Portugalská kuchyňa - jedlá od feijoady po pasteis de nata
Ryby a morské plody - základ portugalskej stravy
Medzi ďalšie portugalské rybie špeciality patrí caldeirada, dusená zmes rýb a morských plodov na spôsob francúzskej bouillabaisse, grilované sardinky sardinhas assadas alebo plnené kalamáre.
Polievka je grunt
Portugalské mäsové špeciality
Portugalci milujú klobásy a sú známi svojou klobásou chouriço (podobnou španielskej klobáse chorizo), ktorá sa vyrába z bravčového mäsa s červeným vínom a paprikou, alebo klobásou alheira, ktorá sa vyrába z hovädzieho, kačacieho, kuracieho alebo králičieho mäsa s cesnakom.
Sladkosti pasteis de nata a portské víno
O niekoľko storočí staršie sú ďalšie obľúbené portugalské koláče queijadas de Sintra, sladké koláče s krémovou náplňou. Na Vianoce a na sviatok Troch kráľov jedia Portugalci bol rei, (troj)kráľovský koláč, nadýchané lístkové cesto plnené hrozienkami a kandizovaným ovocím.
Ak ste v Portugalsku, nemôžete vynechať vynikajúce miestne vína, od sviežeho bieleho "vinho verde" zo severnej oblasti Minho až po koncentrované červené z horúcej a suchej oblasti Alentejo. Hrozno, z ktorého sa vyrába slávne portské, dozrieva na svahoch údolia Douro. Na ostrove Madeira sa vyrába rovnomenné exotické dezertné víno, ktoré je podobné portskému.