Ak niečo charakterizuje portugalské sladkosti, tak sú to malé koláčiky
pasteis de nata z lístkového cesta so žĺtkovým krémom. Zrodili sa v 19. storočí v
lisabonskej štvrti Belém a odvtedy si ich obľúbilo celé Portugalsko vrátane jeho zámorských exkláv.
O niekoľko storočí staršie sú ďalšie obľúbené portugalské koláče
queijadas de Sintra, sladké koláče s krémovou náplňou. Na Vianoce a na sviatok Troch kráľov jedia Portugalci
bol rei, (troj)kráľovský koláč, nadýchané lístkové cesto plnené hrozienkami a kandizovaným ovocím.
Ak ste v Portugalsku, nemôžete vynechať
vynikajúce miestne vína, od sviežeho bieleho "
vinho verde" zo severnej oblasti Minho až po koncentrované červené z horúcej a suchej oblasti Alentejo. Hrozno, z ktorého sa vyrába slávne portské, dozrieva na svahoch údolia Douro. Na ostrove
Madeira sa vyrába rovnomenné exotické dezertné víno, ktoré je podobné
portskému.