Portugalská kuchyňa - jedlá od feijoady po pasteis de nata

Poloha Portugalska už naznačuje, aká bude národná kuchyňa - ovplyvnená Atlantikom, Stredomorím, severnou Afrikou a bývalými kolóniami. Portugalská kuchyňa je svieža a chutná a prekvapí vás nezvyčajnými kombináciami (carne de porco a alentejana - bravčové mäso so slávkami).

Ryby a morské plody - základ portugalskej stravy

Kráľovnou kuchyne je treska, ktorá sa tradične uchováva nasolená a sušená. Na vidieku môžete vidieť sušené tresky vystavené slnku na drevených doskách alebo zavesené na kolíkoch na šnúre ako bielizeň. Z týchto sušených polotovarov sa potom pripravuje národné jedlo bacalhau na desiatky spôsobov - treska pečená, vyprážaná, v zmesiach, v koláčoch a v pečive.

Medzi ďalšie portugalské rybie špeciality patrí caldeirada, dusená zmes rýb a morských plodov na spôsob francúzskej bouillabaisse, grilované sardinky sardinhas assadas alebo plnené kalamáre.
Bolinhos de bacalhau
Sušiace sa tresky
Grilovaný plnený kalamár

Polievka je grunt

Aj v Portugalsku je polievka tradičným sýtym jedlom. Polievky sa pripravujú s chlebom (variant našej cesnakovej sopa alentejana) alebo zemiakmi a kapustou (slávna caldo verde) a dopĺňajú sa vajíčkami, cesnakom, olivovým olejom, korením, klobásou, rybou atď.

Portugalské mäsové špeciality

Portugalskou národnou špecialitou je feijoada, hovädzie a bravčové mäso dusené s fazuľou v keramickom hrnci. Ďalšími prísadami môžu byť mrkva, kapusta, paradajky a klobásy. Určite ochutnajte carne de porco a alentejana, zmes bravčového mäsa, mušlí a zemiakov ochutenú koriandrom.

Portugalci milujú klobásy a sú známi svojou klobásou chouriço (podobnou španielskej klobáse chorizo), ktorá sa vyrába z bravčového mäsa s červeným vínom a paprikou, alebo klobásou alheira, ktorá sa vyrába z hovädzieho, kačacieho, kuracieho alebo králičieho mäsa s cesnakom.
Feijoada
Pasteis de nata

Sladkosti pasteis de nata a portské víno

Ak niečo charakterizuje portugalské sladkosti, tak sú to malé koláčiky pasteis de nata z lístkového cesta so žĺtkovým krémom. Zrodili sa v 19. storočí v lisabonskej štvrti Belém a odvtedy si ich obľúbilo celé Portugalsko vrátane jeho zámorských exkláv.

O niekoľko storočí staršie sú ďalšie obľúbené portugalské koláče queijadas de Sintra, sladké koláče s krémovou náplňou. Na Vianoce a na sviatok Troch kráľov jedia Portugalci bol rei, (troj)kráľovský koláč, nadýchané lístkové cesto plnené hrozienkami a kandizovaným ovocím.

Ak ste v Portugalsku, nemôžete vynechať vynikajúce miestne vína, od sviežeho bieleho "vinho verde" zo severnej oblasti Minho až po koncentrované červené z horúcej a suchej oblasti Alentejo. Hrozno, z ktorého sa vyrába slávne portské, dozrieva na svahoch údolia Douro. Na ostrove Madeira sa vyrába rovnomenné exotické dezertné víno, ktoré je podobné portskému.
Sendvič Francesinha
Caldo Verde
Náš tip: Ak by sa konala súťaž o titul "najčudnejší sendvič", pravdepodobne by vyhrala portugalská pochúťka Francesinha. Ide o dva plátky opečeného chleba, medzi ktorými je šunka, hovädzia pečienka a klobásy. Sendvič je obložený plátkami syra, zapečený, obložený volským okom a hojne poliaty pikantnou omáčkou piri piri. Odolní Portugalci k nemu majú aj hranolky.

Otázky a odpovede o kuchyni v Portugalsku

Aká je portugalská kuchyňa?
Aké sú najznámejšie portugalské špeciality?
Aké sladkosti ochutnať v Portugalsku?