
Španielska kuchyňa - rafinované chute Stredomoria

Špeciality španielskej gastronómie
- Tapas - malé sústa na zahryznutie, ktoré sú súčasťou španielskej kultúry stolovania. Z pôvodnej prílohy k vínu sa tapas vyvinuli do podoby samostatného jedla, ktoré sa podáva ako rôzne chody v malých porciách. Podávajú sa ako malé porcie jedál rôznych tvarov a veľkostí. Podávajú sa s údeninami, syrmi, morskými plodmi, olivami, zeleninou v rôznych úpravách.
- Paella - kráľovná španielskej kuchyne, tá pravá pochádza z Valencie. Ryža sa varí v špeciálnych veľkých panviciach s korením (šafran, cesnak, paprika, rozmarín), morskými plodmi, mäsom a zeleninou.
- Gazpacho - studená zeleninová polievka pochádzajúca z Andalúzie, ktorá sa pripravuje z rozmixovaných surových paradajok, papriky, cibule, cesnaku, uhoriek a olivového oleja.
- Tortilla de patatas - omeleta so zemiakmi, konzumuje sa teplá alebo studená.
- Jamón ibérrico - lahôdková údená alebo údená šunka zo stehna čierneho iberského prasaťa.
- Allioli - tradičná katalánska studená omáčka z cesnaku, olivového oleja a soli, niekedy so žĺtkami.
- Sobresada - sušená bravčová klobása, korenená paprikou a bylinkami, pôvodom z Baleárskych ostrovov.



Niečo sladké ku káve?
Španielska káva je silná a voňavá. Zvyčajne sa pripravuje ako espresso, zvyčajne s mliekom (café con leche). Ku káve si môžete dať niektoré z neodolateľných španielskych sladkostí:- Churros - vyprážané pečivo v tvare šišiek. Vyrábajú sa z cestíčka a jedia sa ešte horúce, poliate hustou čokoládou.
- Ensaimadas - mallorské "croissanty" v tvare slimákov, s náplňou alebo bez nej.


Španielske pivo, víno atď.
Španielske stravovacie rituály
Španielske raňajky sú výdatné a pestré. Podávajú sa opečené toasty s džemom, syrom alebo šunkou, sladké pečivo a omeleta s paradajkami alebo müsli. Podáva sa káva s mliekom a ovocné šťavy.
Na obed je zvykom mať predjedlo (polievka, cestovinový šalát), hlavné jedlo (mäso alebo ryba so zeleninou) a dezert (zmrzlina, ovocie, sladkosti).
Večera sa začína okolo 21:00 a má podobné zloženie ako obed. Obľúbené sú tapas bary, kam sa večer chodí na drink a niečo na zahryznutie.
