Maurícijská kuchyňa: jedinečná zmes mnohých vplyvov
Stopy kolonialistov na tanieri alebo chuť Maurícia
- Holanďania na ostrove vysadili ovocné stromy (tamarind) a začali pestovať cukrovú trstinu.
- Francúzi pridali dusené mäso vo víne (daube, civet de lièvre), croissanty, bagety a veľa korenia.
- Britské impérium zanechalo na ostrove stopu nielen v podobe obľúbenosti popoludňajšieho čaju, ale najmä v dovoze indických robotníkov na obrábanie cukrovej trstiny. Tí so sebou priniesli svoje jedlo (kari, čatní atď.).
- Čínska imigrácia, najmä z Kantonu, naučila maurícijskú kuchyňu variť na woku a obohatila ju o sójovú omáčku, vyprážanú ryžu a rezance.
- Kreolská kuchyňa, v ktorej sa miešajú tradičné jedlá afrických otrokov s francúzskou a indickou kuchyňou, zahŕňa maurícijské špeciality ako rougaille a vindaye.
Maurícijské špeciality, ktoré musíte vyskúšať na dovolenke
Rougaille
Obľúbená paradajková omáčka pripravená s cibuľou, cesnakom, chilli, zázvorom a rôznymi koreninami, ktorá sa konzumuje s rybami, mäsom a zeleninou.Daube
Guláš provensálskeho typu, ktorý sa varí v daubière s červeným vínom, zeleninou, cesnakom a provensálskymi bylinkami.Civet de lièvre
Dusený králik, francúzska špecialita pripravovaná s červeným vínom, slaninou, šalotkou a bylinkami.Vindaye
Vyprážaná ryba (chobotnica) obalená v zmesi kurkumy, horčičných semienok, zázvoru a chilli.Dholl puri
Ikonické pouličné jedlo na Mauríciu - placky v tvare tortilly plnené kari alebo zeleninou.Niečo sladké
Gateau patat douce
Glaçon rapé