Chorvátska kuchyňa: poznáte štrukli, fuži alebo brudet?

V priebehu storočí sa v chorvátskej gastronómii prelínali stredomorské kulinárske zvyky s rakúsko-uhorskými, talianskymi a osmanskými tradíciami.

Regionálne špeciality chorvátskej kuchyne

Vplyv Rakúsko-Uhorska je zrejmý najmä v severnom Chorvátsku, kde sa jedáva guláš, rezeň a bravčové mäso s kapustou. Záhrebskou špecialitou je štrukli, tvarohová plnka, varená alebo pečená.

V istrijskej kuchyni si všimnete vplyv Talianska s cestovinami, haluškami alebo pizzou. Miestnou špecialitou je ombolo - plátok bravčového mäsa, jemne údený a pečený na horúcom uhlí. Istria je tiež známa svojimi hľuzovkami, ktoré sú skvelou prílohou k syrom alebo cestovinám fuži. K benátskemu dedičstvu patrí aj pršut - sušená šunka.
 
Chorvátska kuchyňa
Dalmátsky pršut
Dalmatínska kuchyňa je typicky stredomorská. Dominujú v nej ryby vo všetkých podobách - grilované s bylinkami, pečené, vyprážané v cestíčku. Obľúbené sú kalamáre, vyprážané, plnené alebo pridávané do rizota. Špecialitou je brudet (dusené morské plody a ryby) alebo gregada (rybia polievka).

Dedičstvom Osmanskej ríšečevapčiči (guľky z mletého mäsa), ražnjici (špízové mäso) alebo pljeskavice (mäsové guľky). Ďalšou dalmatínskou špecialitou s tureckými koreňmi je "peka" - mäso, ryby alebo chobotnice pripravované pod kovovým zvonom, na ktorom sa hromadí horúce uhlie.

Čo piť v Chorvátsku?

Výber nápojov je široký. V Chorvátsku sa vyrábajú vynikajúce vína. Okrem medzinárodných odrôd sú tu aj domáce odrody, ako napríklad biela Malvazija alebo Pošip, a červené vína ako Babić, Plavac atď. Kto by nepoznal chorvátske dezertné víno Prošek zo sušených bobúľ, ovocnú pálenku Rakija alebo Travaricu z hroznových výliskov a byliniek. Milovníci piva môžu ochutnať miestne Karlovačko, Ožujsko alebo Staročeško (áno, česká stopa z Daruvaru).
Mäso a chobotnice pečené pod pekou
Kremšnita, chorvátsky krémový zákusok

Niečo sladké na záver

Aj tu sa prejavuje historická príchuť: kremšnita (krémový rakúsky koláč), savijača (jablkový závin) a baklava (orientálny dezert s medom a orechmi). A na úplný záver prichádza káva. Sme v Chorvátsku, takže sa môžete rozhodnúť: espresso alebo turka?

Otázky a odpovede o chorvátskej kuchyni

Čo by som mal ochutnať v chorvátskej kuchyni?
Aký je tradičný chorvátsky dezert?
Ktoré miesto v Chorvátsku je známe pre svoje čerstvé ryby a morské plody?
Čo je "Rakija" a prečo by som ju mal ochutnať?