Vietnamská kuchyňa: harmónia chutí a zmyslov
Päť chutí pre všetky zmysly
- Sladká chuť (Ngọt) sa používa na vyváženie pikantných a kyslých zložiek. Najčastejšími sladkými prísadami sú cukor, kokosové mlieko, ovocie alebo sladké omáčky.
- Slaná chuť (Man) dodáva jedlu bohatosť a výraznosť. Dosahuje sa použitím rybej a sójovej omáčky, krevetovej pasty alebo morskej soli.
- Kyslá chuť (Chua) dodáva sviežosť a pomáha vyvážiť bohatšie a ťažšie chute. Používajú sa citrusové plody alebo fermentované prísady, ako napríklad ocot alebo zelené mango.
- Horká chuť (Dang) dodáva pokrmu hĺbku, vyvažuje sladké alebo mastné chute a napomáha tráveniu. Medzi horké prvky patria bylinky, horká zelenina a káva.
- Ostrá chuť (Cay) zvyšuje intenzitu jedla a stimuluje chuťové bunky. Dosahuje sa použitím červených papričiek, chilli, korenia atď.
Najobľúbenejšie jedlá vo Vietname
Tradičná vietnamská kuchyňa je veľmi cenená pre svoje čerstvé suroviny, bylinky a zeleninu. Okrem toho je väčšinou prirodzene bezlepková, pretože jej základom je ryža a mnohé jedlá sa pripravujú z ryžových rezancov, ryžového papiera a ryžovej múky namiesto pšenice. Každý región Vietnamu má svoje vlastné špeciality a každé mesto má svoje regionálne jedlá. Medzi najobľúbenejšie jedlá patria:
Pho
Kultová polievka z dlho vareného hovädzieho alebo kuracieho vývaru s plátkami mäsa, ryžovými rezancami a mnohými aromatickými bylinkami (koriander, škorica).Bánh Mi
Vietnamský sendvič s chrumkavou bagetou, marinovaným mäsom, zeleninou, bylinkami a omáčkami.Goi Cuon
Obľúbené predjedlo z čerstvých jarných roliek z ryžového papiera zabalených do bravčového mäsa, kreviet, ryžových rezancov, zeleniny a lístkov koriandra alebo mäty.Bun Cha
Grilované kúsky bravčového mäsa podávané s ryžovými rezancami, bylinkami a omáčkou.Bánh Xeo
Chrumkavá placka z ryžovej múky plnená kuracím alebo bravčovým mäsom, krevetami, fazuľovými klíčkami, zeleninou a bylinkami. Je to obľúbené jedlo najmä v strednom a južnom Vietname.Cao Lau
Tradičná rezancová pochúťka z Hoi An. Obsahuje hrubé rezance, plátky bravčového mäsa, zeleninu, chrumkavú cibuľu a miestnu omáčku.Nem Nuong
Grilované guľky z mletého bravčového mäsa ochutené šalotkou, cesnakom, rybacou omáčkou, cukrom a čiernym korením.Vietnamské sladkosti
Che
Široká škála farebných krémových alebo želatínových dezertov s prísadami, ako sú sladké ryžové rezance, kondenzované mlieko, pasta z fazule mungo, čerstvé ovocie, želé, kokosové mlieko atď.Bánh
Vietnamské koláče a pečivo sa označujú ako bánh. Z mnohých foriem, veľkostí a chutí bánh patria medzi najobľúbenejšie Bánh Bao (parená žemľa), Bánh Bo (kokosový koláč) a Bánh Chuoi (banánový koláč).Čo piť vo Vietname
Vedeli ste, že? Niekoľko pravidiel stolovania, ktoré sa vo Vietname hodia pri pozvaní k stolu:
- jedlo je spoločné, pokrmy sa kladú do stredu stola, kde si každý naberie do svojej misky
- ak niekomu podávate misku, je slušné držať ju oboma rukami
- keď si naberáte jedlo zo spoločnej misky paličkami, vždy si ho najprv dajte na vlastný tanier (nie do úst)
- paličky sa nikdy nezapichujú do ryže, vzpriamené paličky evokujú vonné tyčinky na oltári
- je naozaj neslušné ukazovať paličkami na jedlo alebo na ostatných stravníkov