Side

Objavte s nami to najkrajšie, čo Side ponúka.

Vychutnajte si turistickú oblasť Side!

Side je malebné mestečko na Tureckej riviére. Keď sa pozriete na mapu, Side v Turecku nájdete v provincii Antalya, konkrétne v okrese Manavgat. Z Antalye vám to autom potrvá približne 30 minút. Bývalá rybárska dedinka sa rozprestiera na pobreží Stredozemného mora, na malom myse s dlhými piesočnatými plážami po oboch stranách a je opevnená starobylými hradbami. Turisti Side právom zbožňujú, pretože je kombináciou starovekých zrúcanín a nádherných piesočnatých pláží. Prezývka múzeum pod holým nebom mestu naozaj sedí.


Uchvátia vás historické skvosty i zaujímavé atrakcie

V historickom centre vás uchváti impozantný amfiteáter s kapacitou niekoľko tisíc divákov. Chrámy Apollóna a Atény, týčiace sa nad morom, sú úžasným miestom na pozorovanie romantických západov slnka. Avšak žiadny strach. Dovolenka v tureckom Side nie je iba o poznávaní histórie a nádherných plážach. Užijete si tu príjemné kaviarne, reštaurácie s jedinečnou tureckou kuchyňou a aj pohostinnosť miestnych.

Poteší aj možnosť zahrať si golf v neďalekom Beleku, okúpať sa v aquaparku v Okurcalare alebo zájsť 10 minút za mesto a obdivovať vodopády Manavgat. Za váš čas stojí aj nakupovanie na tradičných trhoch alebo v nákupných centrách. Hoci je Side tichším letoviskom ako iné turecké turistické destinácie, na hlavnej ulici nájdete kokteilové bary i karaoke kluby, kde sa dosýta vytancujete nielen v rytmoch mariachi.


História Side a jeho význam v staroveku

Mnohé zážitky v mieste Side sú spojené s jeho pôsobivou históriou. Aktuálne patrí k vychýreným turistickým letoviskám, ale v staroveku patrilo k najvýznamnejším prístavom a obchodným centrám. Podľa dostupných údajov mesto založili Gréci v období 7. storočia pred naším letopočtom. V tomto období došlo k významnému rozvoju kultúry, obchodu i architektúry. Mesto bolo dôležitým obchodným uzlom. Obchodovalo sa tu s obilím, olivovým olejom, vínom i poľnohospodárskymi produktami. 

K Side patrila odjakživa kultúrna rozmanitosť. Nachádzalo sa tu veľa chrámov zasvätených gréckym i rímskym bohom. Svoje stopy tu zanechala byzantská i osmanská kultúra. S príchodom kresťanstva sa mesto stalo dôležitým strediskom spojeným so vznikom kresťanských komunít. O významnosti Side v minulosti svedčia dodnes zachované ruiny.
Side, Turecko
Ruiny v Side, Turecko

Mapa - Side


Najlepšie hodnotené hotely - Side