Tuniská kuchyňa jedinečným spôsobom absorbovala všetky vplyvy svojho regiónu. Spája v sebe stredomorské chute s berberskými tradíciami a vplyvmi talianskej, arabskej, francúzskej, andalúzskej a židovskej kuchyne.
Pre tuniskú kuchyňu sú typické aromatické bylinky, olivy, mäso (baranina, kuracie, hovädzie a v niektorých južných oblastiach ťava), široká škála rýb a morských plodov (kalamáre, chobotnice) v pobrežných oblastiach a, samozrejme, cestoviny a množstvo zeleniny a ovocia.
Korenie
V tuniských jedlách je korenie základnou zložkou. Do väčšiny jedál sa pridáva rímska rasca, koriander, kurkuma, chilli, korenie, zázvor, bobkový list, klinčeky a škorica. Medzi špeciality patrí šafran, sušená pomarančová kôra alebo šípky. Špecialitou je mäta, ktorá sa používa čerstvá aj sušená, do jedál aj do čaju.
Špeciality tuniskej kuchyne
Harissa - pasta z rozdrvených chilli papričiek, cesnaku, zmesi korenín a olivového oleja. Pikantná, ale pre európske žalúdky trochu silná.
Kuskus - tradičné tuniské jedlo berberského pôvodu, rozšírené v celom Maghrebe. Je to dusená pšeničná krupica v tvare gule, ktorá sa zaleje vriacou vodou a podáva sa s kúskami mäsa, zeleninou, korením a inými prílohami.
Tajin - pôvod tejto špeciality je v Maghrebe veľmi sporný. Zaujímavé je, že tuniský tajine nemá vôbec nič spoločné so svojím marockým alebo alžírskym menovcom. V Tunisku ide o zapečené mleté mäso s vajíčkami, zeleninou a syrom, skôr ako omeleta.
Brik - druh placky so slanou náplňou, preložený na polovicu a vyprážaný. Náplň tvoria vajcia, tuniak, cibuľa, zemiaková kaša, petržlen atď.
Mechouia - šalát z grilovanej zeleniny (paradajky, paprika, cibuľa, baklažán), ochutený cesnakom, koriandrom a rímskou rascou, poliaty olivovým olejom, citrónovou šťavou a harissou.
Sladkosti - sú neodolateľné, sladké a aromatické, máčané v cukrovom sirupe a ochutené výťažkami z ruží a pomarančových kvetov.
Otázky a odpovede o tuniskej kuchyni
Čo je typické pre tuniskú kuchyňu?
Keďže tuniská kuchyňa mieša stredomorské chute s berberskými, talianskymi, arabskými a francúzskymi vplyvmi, zodpovedá tomu aj jej zloženie. Prevláda mäso, ryby a morské plody, cestoviny, zelenina, ovocie a, samozrejme, aromatické bylinky a olivový olej.
Aké sú najznámejšie tuniské špeciality?
Samozrejme, kuskus, rozšírený v celom Maghrebe, ako aj tajin (v tuniskej verzii pečené mäso s vajcami), brik (plnené a potom vyprážané placky) alebo mechouia (šalát z grilovanej zeleniny).
Je možné v Tunisku ochutnať miestny alkohol?
V Tunisku môžete ochutnať miestne pivo Celtia a množstvo destilátov - napríklad z fíg (boukha), datlí (thibarine), citrónov (cédratine) a tiež veľmi dobré miestne víno z oblasti okolo Cape Bon.