"Pikantné" čítanie o srílanskej kuchyni
Kari a ďalšie obľúbené jedlá na Srí Lanke
- Kukul Mas Curry - kuracie karí
- Parippu Curry (dhal) - šošovicové kari
- Ambul Thiyal - rybie kari
- Biryani - tradičné indické jedlo, v srílanskej verzii je základom kuracie mäso, varené vajce a samozrejme ryža
- Thali - výber rôznych druhov jedál podávaných na jednom tanieri (rôzne druhy kari, zelenina, ryža, placky, prípadne ovocie a sladkosti)
- Lamprais - ryža zapečená v banánových listoch so zeleninou a mäsom
- Roti - chlebové placky podávané ako príloha
- Kottu Roti - plátky chleba so zeleninou, mäsom a vajíčkom vyprážané na panvici
A čo keď nie je čas? Medzi pouličné špeciality (nazývané short eats) na Srí Lanke patria mäsové a zeleninové placky, závitky a taštičky alebo pečivo plnené mäsom alebo zeleninou.
Hoppery alias srílanské raňajky
- Hopper, omeleta v tvare misky, je na Srí Lanke obľúbenou raňajkovou pochúťkou. Môže byť plnená sladkou alebo slanou náplňou. Niekedy sa podávajú aj na večeru.
- Pittu - zmes ryže a drveného kokosu sa najčastejšie podáva na raňajky na sladko alebo na slano ako príloha.