Ako sa je v Emirátoch? Dobre, zdravo a chutne
Aké jedlo ochutnať na dovolenke v SAE
Mezze
Mezze je systém podávania mnohých pochúťok na malých tanieroch ako predjedlo alebo plnohodnotné jedlo. Sprievodným jedlom (a prílohou) je nekvasený chlieb chubus. Medzi najobľúbenejšie mezze patria:- Tabbouleh - šalát z bulguru, petržlenu a paradajok,
- hummus - pyré z cíceru ochutené sezamovou pastou,
- wara enab - plnené hroznové listy,
- moutabal - baklažánový kaviár,
- zelenina - všetky druhy zeleniny (paprika, cuketa, uhorky, paradajky, fazuľa).
Mäsové špeciality
Ghouzi je jedlo vyhradené na slávnostné hostiny - pomaly pečené jahňacie mäso alebo mladá ťava plnená ryžou, mandľami a korením.
Machbous - jednoduchšia verzia ghouzi podávaná na spoločnom tanieri, pripravená z baranieho alebo kuracieho mäsa s ryžou ochutenou hrozienkami, kardamónom, muškátovým orieškom a šafranom. Machbous sa považuje za národné jedlo Emirátov.
Samak je ryba s omáčkou a korenenou ryžou.
Sladkosti v Emirátoch
- Maamoul - korenené sušienky plnené datľovou pastou a drvenými orechmi,
- umm ali - trhané cesto posypané pistáciami, kokosom a hrozienkami, zaliate zmesou smotany a cukru a upečené do chrumkava,
- basbousa - tradičný levantský koláč z krupice, poliaty sirupom a ružovou vodou a posypaný mandľami,
- baklava - turecká klasika z lístkového cesta, plnená orechmi a máčaná v mede.