Aká je gastronómia v Dubaji?

Ani tá najlacnejšia dovolenka v Dubaji sa nezaobíde bez ochutnávky typických dubajských špecialít, ktoré sú pestrou zmesou chutí. Hoci sa v nej odráža vplyv celého sveta, zachováva si tradičné korene arabskej kuchyne. Dubajskú gastronómiu ovplyvnila predovšetkým arabská kuchyňa s koreninami, ako sú kardamón, šafrán, rasca, koriander či zázvor. Avšak badateľný je tu aj vplyv indickej, perzskej, levantskej (chute z Libanonu, Sýrie i Jordánska) a medzinárodnej kuchyne.


Jedlo v Dubaji. Ktoré špeciality musíte ochutnať?

Jedlo v Dubaji je ovplyvnené mnohými kuchyňami. Tu je zoznam top tradičných i moderných pokrmov, ktoré musíte ochutnať. Za vyskúšanie stojí národné jedlo Spojených arabských emirátov. Machboos sa pripravuje z ryže, jahňacieho alebo kuracieho mäsa a rôznych korenín. Hummus z cíceru, tahini, citrónovej šťavy a cesnaku vám zrejme predstavovať nemusíme, avšak v Dubaji chutí exkluzívne. 

Vaše chuťové poháriky pohladí aj falafel, teda vyprážané guľky z mletého cíceru a pestrej zmesi korenín, ktorý sa podáva s pita chlebom a ďalšími prílohami. Manakish je zasa libanonský chlieb s rôznymi náplňami. Skombinovaním pšenice a mäsa, ktoré sa varí dlhé hodiny, vznikne ďalšie obľúbené jedlo – harees. Alebo dáte prednosť luqaimat? Ide o sladké guľky, ktoré sa vyprážajú na oleji, polejú sa medom a dochutia kardamónom. Keďže kardamón je v dubajskej strave populárny, nájdete ho aj v nápoji qahwa. Ide o silnú kávu ochutenú práve týmto korením.
Machboos
Qahwa


Tipy, ako si vychutnať stravovanie v Dubaji

Stravovanie v Dubaji je veľkolepé ako všetko, čo sa tu nachádza. Okrem jedla ponúkaného v hoteloch v rámci vášho pobytu, môžete navštíviť tradičné trhy, ako napríklad Deira Gold Souk alebo Spice Souk, kde ochutnáte tradičné špeciality. Mnohé reštaurácie i hotely v Dubaji ponúkajú tzv. kulinárske túry, v rámci ktorých objavíte klenoty dubajskej gastronómie. Za pokus stojí aj dubajský street food v stánkoch s lahodným a cenovo dostupným jedlom.