1. Kartago.sk
  2. Novinky
  3. Čo musíte ochutnať na dovolenke v Dominikánskej republike?

Čo ochutnať na dovolenke v Dominikánskej republike?

Piatok, 8.11.2024

Čo ochutnať na dovolenke v Dominikánskej republike?

Gastronómia v Dominikánskej republike odráža jedinečnú kultúru tohto karibského národa.

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Ak ochutnáte tradičné jedlá v Dominikánskej republike, šialene sa zamilujete. Každý jeden dominikánsky pokrm vám odhalí malý kúsok duše úžasnej destinácie a turistických oblastí, ako je Santo Domingo či Punta Cana. 

Jedlá dominikánskej kuchyne sú kombináciou ingrediencií a chutí Taínov, španielskych dobyvateľov, afrických otrokov a karibských príchutí. Odrážajú bohatú históriu, kultúru, tradície i identitu krajiny. 

Zoznámite sa so surovinami, ktoré používali Taínovia, ako sú yucca, kukurica, fazuľa, tekvica, sladké zemiaky, paprika, arašidy, ananás a hľuzy, ale aj ryby a morské plody. Tieto chute sa dopĺňajú s hovädzím a bravčovým mäsom, ochuteným oreganom a šafranom, ktoré sem priviezli v 15. storočí španielske lode. Opomenúť nemožno techniky a suroviny afrických otrokov, ktoré vyústili do vzniku tradičných jedál, ako sú mofongo či mangú. Vydajte sa s nami na pátranie po typických jedlách dominikánskej kuchyne, napríklad v turisticky atraktívnej oblasti Punta Cana.


Zamilujte sa do dominikánskych jedál v Punta Cana

Predstavte si, ako si vychutnávate mangú, ceviche či sancocho na dokonalej piesočnatej pláži, ktorá je lemovaná pohojdávajúcimi sa palmami. Popri tom si zaplávate, venujete sa potápaniu, šnorchlovaniu alebo sa vydáte na plavbu katamaránom. Aktivít a zážitkov, ktorým sa môžete oddávať v oblasti Punta Cana, je neúrekom – objavovanie džungle, prechádzky v národných parkoch i nezameniteľné kultúrne podujatia

Nemusíte zostať iba pri predstavách, pretože do Punta Cana sa dostanete z Bratislavy priamym letom za necelých 10 hodín. Pre maximálny komfort a luxus na palube môžete využiť business class. Potom vám už nič nebráni v tom, aby ste si vychutnali originálne jedlá dominikánskej kuchyne. Ktoré z nich jednoducho musíte ochutnať?


Mangú

Jedným z tradičných pokrmov v Dominikánskej republike, ktorý pochádza od afrických otrokov z oblasti Konga, je mangú. Pripravuje sa z plantajnov, čo sú banány na pečenie, ktoré sú o niečo väčšie a pevnejšie ako klasické banány. Tie sa uvaria, alebo podusia v osolenej vode, a roztlačia s troškou oleja alebo masla. Vznikne hladké pyré bez hrudiek. Mangú sa podáva s restovanou červenou cibuľou. 

Mangú si môžete dopriať aj v Punta Cana na raňajky s vyprážaným syrom, vajíčkami, avokádom a vyprážanou dominikánskou salámou. Uznajte sami, takéto raňajky vám dajú dostatok energie na spoznávanie krás Dominikánskej republiky. Mangú je viac ako jedlo, je to spôsob, ako začať deň. 
Mangu, Dominikánska republika

Mangú je súčasťou typických dominikánskych raňajok.


Ceviche 

Ceviche je obľúbeným pokrmom v prímorských oblastiach latinskej Ameriky. Patrí aj do dominikánskej kuchyne. Avšak tu má špecifickú chuť, pretože odzrkadľuje karibské korene a spája tradičné techniky s miestnymi chuťami a čerstvými morskými plodmi. Dominikánske ceviche je často zmesou rýb a morských plodov, ako sú krevety a mušle, ktoré sa marinujú v čerstvo vylisovanej limetkovej šťave. K tomu sa pridáva cibuľa, koriander či cesnak. 

V dominikánskom ceviche teda nechýbajú čerstvé ryby, ako napríklad tilapia, limetková alebo horká pomarančová šťava na marinovanie, červená cibuľa, paradajky, paprika, čerstvý koriander a petržlen, soľ, čili a avokádo kvôli textúre.
Ceviche, Dominikánska republika

Ceviche z bielej ryby s cibuľou a čili.


Sancocho

Sancocho je označované za jedlo, ktoré spája dominikánske rodiny. Často sa pripravuje na rodinné oslavy, sviatky či významné udalosti. Je symbolom tradície, jednoty a spolupatričnosti.

Je to bohatá a sýta polievka, ktorá disponuje pestrou paletou chutí a textúr. Pripravuje sa z rôznych druhov mäsa, konkrétne hovädzieho, bravčového a kuracieho. To sa doplní o koreňovú zeleninu v podobe juky, zemiakov, batátov a plantajnov. Nezabudnuteľnú chuť a arómu dodajú polievke cesnak, cibuľa, koriander a čierne korenie. Miestni vedia, že príprava tohto pokrmu vyžaduje nielen čas, ale aj lásku.

Sancocho, Dominikánska republika

Sancocho je symbolom spolupatričnosti a jednoty rodiny.


Lechón asado

Ak milujete pečené prasiatko, toto jedlo je pre vás ako stvorené. Lechón asado je pomaly pečené prasiatko, ktoré je v krajine symbolom tradície a hojnosti. Je neodmysliteľnou súčasťou slávnostne prestretého stola na oslavách, ako sú svadby, narodeniny či Vianoce. 

Vedzte, že keď si ho dáte na dovolenke v Punta Cana, potešíte chuťové poháriky. V recepte sa snúbi kvalitné mäso, marinované v špeciálnej zmesi korenín, citrónovej šťave a cesnaku. Vďaka tomu disponuje plnou a výraznou chuťou. Prasiatko sa pečie na otvorenom ohni alebo v peci. 

Pečené mäso sa podáva s tradičnými prílohami, ako je ryža s fazuľou, tostones alebo pikantnou omáčkou chimichurri. Avšak v Dominikánskej republike majú mnohé rodiny vlastné recepty, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu.

Lechón asado, Dominikánska republika

Lechón asado pečené na banánovom liste.


La bandera dominicana

Viete, ktoré jedlo pripomína farby dominikánskej vlajky v modrých, červených a bielych odtieňoch? Hádate správne. La bandera dominicana, alebo jednoducho vlajka, je priam ikonické jedlo Dominikánskej republiky. 

Pripravuje sa z bielej ryže, ktorá tvorí základ jedla. Do nej sa pridávajú červené fazule, známe ako habichuelas. Tie sa varia s koreninami. Nuž a kreativita kuchára sa prejaví najmä pri príprave mäsa – kuracie, bravčové či hovädzie sa dochutí a pripraví podľa fantázie kuchára či rodinného receptu. Zvyčajne sa mäso marinuje a potom sa pomaly varí na ohni, aby získalo dokonalú chuť a textúru. 

Nejete mäso? V Punta Cana nájdete reštaurácie, kde pripravujú vegetariánske variácie tohto jedla. V receptoch je mäso nahradené tempehom alebo tofu. Pokrm sa podáva s rozličnými prílohami, ako napríklad avokádo, zeleninový šalát, kyslá kapusta alebo pikantná salsa.


Mofongo 

Zachutili vám na last minute dovolenke v Punta Cana plantajny? Potom okrem mangú vyskúšajte aj mofongo. Táto pochúťka sa pripravuje tak, že vyprážané plantajny sa rozdrvia v mažiari s cesnakom a chicharron (bravčovými oškvarkami), čím vznikne cesto. To sa tvaruje do guľôčok. Podáva sa s krevetami, kúskami avokáda alebo sa namáča do mäsového vývaru. Tradičné mofongo môže obsahovať aj nastrúhané kuracie mäso, šťavnaté kúsky bravčového mäsa alebo krevety, ryby či mäkkýše. Mofongo nájdete takmer v každej dominikánskej reštaurácii v podobe hlavného jedla alebo prílohy. Aj toto jedlo je symbolom jednoty a pohostinnosti. 

Okrem mofonga sa môžete v Dominikánskej republike stretnúť aj s bifongom. Bifongo je alternatívou mofonga, pretože k plantajnom sa pridávajú aj zemiaky. Je to v podstate inovatívny spôsob oživenia tradičnej receptúry. Vďaka nej má pokrm nielen novú, jemnejšiu a krémovejšiu štruktúru, ale aj chuť.
Mofongo, Dominikánska republika

Mofongo podávané s chicharron, mäsom a vývarom.


Yaroa 

Všestrannosť a rozmanitosť chutí. Rýchle občerstvenie s autentickým dotykom. Aj tak sa dá charakterizovať ďalšie dominikánske jedlo. Yaroa pozostáva z vrstvy hranolčekov, na ktoré sa servírujú rôzne druhy mäsa. K tomu sa pridajú plantajny. Tie jedlu dodajú unikátnu textúru a príjemne sladkú chuť. Nemožno opomenúť roztopený syr. Yaroa výborne chutí s rôznymi omáčkami. Ak máte radi ostré chute, siahnite po pikantných. Klasikou sú rôzne smotanové omáčky. 

V Dominikánskej republike je yaroa považované za “nočné” jedlo. Ak sa budete túlať po uliciach Santa Dominga alebo iných dominikánskych mestách, yaroa nájdete v pouličných stánkoch. Napokon je to rýchle jedlo, ktoré zasýti a vďaka plantajnom má jedinečnú chuť.

Yaroa, Dominikánska republika

Yaroa je rýchle občerstvenie s autentickým dotykom Dominikánskej republiky.


Empanadas

Empanadas sú malé taštičky pozostávajúce z rôznych náplní. Pôvod majú v španielskej kuchyni, no v Dominikánskej republike k nemu pridali jedinečné chute a charakter. Empanadas sa tu podávajú na raňajky, obed i večeru. Je hriechom neochutnať! Stačí vyskúšať a vybrať si sladkú či slanú verziu, ktorá vám najviac vyhovuje. 

V dominikánskych chutiach prevládajú slané náplne empanadas. Jednou z nich je hovädzia plnka, ktorá pozostáva z hovädzieho mäsa, cibule, cesnaku, korenia a byliniek. Využíva sa však aj kuracie mäso či syry kombinované so šunkou a bylinkami. 

Na svoje si, samozrejme, prídu aj vegetariáni. Empanadas plnené zeleninou sú príjemným osviežením typických dominikánskych chutí. Ak dostanete chuť na sladké, siahnite po empanadas s ovocným džemom alebo karamelom.
Empanadas, Dominikánska republika

Empanadas plnené hovädzím mäsom a syrom


Locrio 

Dominikánska kuchyňa je ovplyvnená španielskym vplyvom z koloniálnych čias. Typickú španielsku paellu tu zrejme nenájdete, ale locrio je jej dominikánskym variantom. Predstavuje kombináciu ryže, mäsa a zeleniny, pričom existuje množstvo variácií a chutí. Základ jedla tvorí ryža, ktorá sa varí s ďalšími surovinami, ako je mäso či morské plody. Pridáva sa cibuľa, paprika, cesnak a rôzne koreniny. 

Aj toto jedlo je neodmysliteľnou súčasťou dominikánskej kultúry. Vďaka jednoduchej príprave je skvelým pokrmom na rodinné stretnutia či oslavy. Vychutnajte si ho aj vy a oceníte jeho plnú chuť a bohatú textúru.


Pica pollo

Ste na first minute v Punta Cana a dostali ste chuť na dozlatista vyprážané kurča, ktoré sa predtým marinovalo v zmesi rozličných korenín a citrusových štiav? Dajte si šťavnaté pica pollo s hranolčekmi alebo plantajnami, ktoré pokrmu dodajú prirodzene sladkú chuť. Alebo si ho objednajte s čerstvým šalátom či pikantnou omáčkou. 

Pri príprave pica pollo je dôležité, aby bolo mäso zvonku chrumkavé a zvnútra šťavnaté. Toto jedlo patrí medzi kultúrne dedičstvo Dominikánskej republiky a vaše “must-try”
Pica pollo, Dominikánska republika

Pica pollo nájdete v každom dominikánskom meste či štvrti.


Pescado frito

Pescado frito je jedným z kulinárskych klenotov Dominikánskej republiky. Ak si potrpíte na čerstvosť a kvalitu surovín, musíte ho vyskúšať. Kľúčom ku gastronomickému zážitku je čerstvo vylovená ryba, ako napríklad chňapal červený (snapper), ktorá sa marinuje v citrusovej šťave, ochutenej soľou a korením. Potom sa vypráža v horúcom oleji dovtedy, kým nezíska zlatohnedú krustu. 

Ani pri tomto jedle ako príloha nechýbajú vyprážané plantajny. Avšak môžete si ho dať pokojne aj s ryžou. Sviežosť rýb, krehkosť banánov a jemnosť ryže sa nádherne dopĺňajú. 

Nezabudnite, že nie v každej dovolenkovej destinácii si môžete dopriať čerstvo ulovenú rybu, a preto by ste si pescado frito pri objavovaní lahôdok dominikánskej kuchyne rozhodne nemali nechať ujsť.
Pescado frito, Dominikánska republika

Vyprážaný snapper s plantajnami je lahôdkou dominikánskej kuchyne.


Pastelitos

Príprava pastelitos, chutných plnených taštičiek, je v Dominikánskej republike spoločenskou udalosťou. Schádza sa pri tom rodina a priatelia, aby si užili jedlo a spoločnú radosť z varenia. Na Vianoce, oslavách nezávislosti či narodeninách sú pastelitos neodmysliteľnou súčasťou slávnostne prestretého stola. Podávajú sa ako predjedlo, občerstvenie i hlavné jedlo. 

Pastelitos môžete ochutnať v sladkých i slaných variantoch. Slané verzie obsahujú plnené mäso, syr či zeleninové náplne. Sladké alternatívy ovocie, sladké krémy či džemy. Hlavnou zložkou je tenké cesto, ktoré sa naplní a vypraží, alebo upečie dozlatista.
Pastelitos, Dominikánska republika

Vyprážané dominikánske pastelitos potešia chuťové poháriky.


Habichuelas con dulce

Jednou z typických surovín Dominikánskej republiky je fazuľa. Keď sa skombinuje s kokosovým mliekom a rozmanitými koreninami, ako napríklad škorica, vanilka a klinčeky, vznikne sladký dezert s názvom habichuelas con dulce. To v preklade znamená “sladké fazule”. Maškrta sa pripravuje počas Veľkej noci i v priebehu roka. 

Habichuelas con dulce reprezentujú kultúrne korene Dominikánskej republiky a sú symbolom rodinnej jednoty a spolupatričnosti. Pre mnohých je tento dezert spojený so spomienkami na rodičov a starých rodičov, s ktorými ho pripravovali.
Habichuelas con dulce, Dominikánska republika

Habichuelas con dulce je typickým dominikánskym dezertom.


Bizcocho dominicano

Symbol osláv, špeciálnych udalostí i rodinnej pohody. To je bizcocho dominicano, ktorého základ tvorí nadýchané cesto z múky, cukru, vajec, masla a mlieka. Cesto sa navrství a doplní o náplne a krémy, ako napríklad čokoládovú ganache alebo karamel. Koláč sa zdobí farebnými polevami, čerstvými kvetmi alebo jedlými ozdobami, ktoré mu dodávajú kreativitu. 

Bizcocho dominicano nie je len o chuti, ale aj o nezabudnuteľných spomienkach. Patrí medzi maškrty, ktoré musíte počas dovolenky v Dominikánskej republike ochutnať. Vedzte, že sa zamilujete na prvé sústo!
 
Bizcocho dominicano, Dominikánska republika

Bizcocho dominicano je dezert, ktorý musíte na potulkách Dominikánskou republikou vyskúšať.


Jalao

Čo sa stane, keď sa skombinuje kokosový cukor, zázvor, voda a limetková šťava? Vznikne dezert jalao. Je typický nielen pre Dominikánsku republiku, ale aj iné karibské ostrovy. Hoci sa táto maškrta skladá z niekoľkých ingrediencií, jej príprava si vyžaduje čas a trpezlivosť. Kokosový cukor s vodou sa rozpustí a pridá sa do neho zázvor. Vznikne hustá hmota, ktorá sa plní do foriem a nachá sa stuhnúť. 

Jalao môžete ochutnať na rôznych dominikánskych festivaloch, oslavách či stretnutiach. Avšak predáva sa aj na miestnych trhoch a v malých obchodoch ako snack.


Užite si Punta Cana aj s jedinečnou gastronómiou

Punta Cana so svojimi nádhernými plážami a azúrovou vodou vám ponúka aj jedinečné kulinárske zážitky. Dominikánska kuchyňa v sebe nesie chute Taínov, afrických otrokov, španielskych dobyvateľov i miestnych chutí a tradícií. 

Je na vás, či sa na dovolenke v Punta Cana rozhodnete pre čerstvé morské plody, voňavú ryžu s fazuľou alebo autentické mofongo. Možnosti máte takmer nekonečné. Vyberte si z bohatej ponuky zájazdov do oblasti Punta Cana a spoznajte jedinečnú dominikánsku kultúru aj prostredníctvom gastronómie. 

Autor: Miroslava Suchárová
 
Načítavam...

Ďalšie články

Potrebujete dobiť baterky, aspoň na chvíľu zabuchnúť dvere za každodenným zhonom a vychutnať si nezabudnuteľné zážitky bez davov turistov a letných horúčav? Prezradíme vám, kam a prečo cestovať na dovolenku v októbri.
Zaujíma vás, ako spolu súvisí sebaláska a cestovanie do exotických destinácií s business class? Nuž viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Prečítajte si, prečo sa oplatí zabudnúť na ekonomickú triedu a dopriať si business class.
Jedným z dôvodov, prečo sa v posledných desiatkach rokov zmenila ponurá rybárska dedina na top turistickú destináciu, sú nádherné pláže. Pozdĺž karibského pobrežia mexického polostrova Yucatán nájdete kilometre hebkého bieleho piesku. Zamilovať sa do pláží v Cancúne je jednoducho prirodzené.
Nechce sa vám opekať na horúcom letnom slnku, predierať sa davmi turistov a tolerovať meškania na letiskách? Prečítajte si, prečo sa oplatí dovolenkovať v septembri. Pridáme aj tipy na dovolenkové destinácie, ktoré si vychutnáte aj s príchodom jesene za výhodné ceny.
Láka vás Cancún? Viete o plážach s bielym pieskom, tyrkysovom mori, bujarom nočnom živote, mayských zázrakoch, adrenalínových atrakciách i jedinečnej gastronómii, ale vaše srdce bije pre prírodu? Objavte spolu s nami zelený raj v Karibiku, ktorý tvoria prírodné rezervácie a parky v Cancúne.
Nádherné počasie, krásne pláže, priateľskí miestni obyvatelia, stredomorská gastronómia a dychberúca história – aj to ponúkajú najkrajšie grécke ostrovy. Viac ako 200 z nich je obývaných, a teda je z čoho vyberať. Vychutnajte si spolu s nami prehliadku tých top.