
Mangú je súčasťou typických dominikánskych raňajok.
Piatok, 8.11.2024
Mangú je súčasťou typických dominikánskych raňajok.
Ceviche z bielej ryby s cibuľou a čili.
Sancocho je označované za jedlo, ktoré spája dominikánske rodiny. Často sa pripravuje na rodinné oslavy, sviatky či významné udalosti. Je symbolom tradície, jednoty a spolupatričnosti.
Je to bohatá a sýta polievka, ktorá disponuje pestrou paletou chutí a textúr. Pripravuje sa z rôznych druhov mäsa, konkrétne hovädzieho, bravčového a kuracieho. To sa doplní o koreňovú zeleninu v podobe juky, zemiakov, batátov a plantajnov. Nezabudnuteľnú chuť a arómu dodajú polievke cesnak, cibuľa, koriander a čierne korenie. Miestni vedia, že príprava tohto pokrmu vyžaduje nielen čas, ale aj lásku.
Sancocho je symbolom spolupatričnosti a jednoty rodiny.
Ak milujete pečené prasiatko, toto jedlo je pre vás ako stvorené. Lechón asado je pomaly pečené prasiatko, ktoré je v krajine symbolom tradície a hojnosti. Je neodmysliteľnou súčasťou slávnostne prestretého stola na oslavách, ako sú svadby, narodeniny či Vianoce.
Vedzte, že keď si ho dáte na dovolenke v Punta Cana, potešíte chuťové poháriky. V recepte sa snúbi kvalitné mäso, marinované v špeciálnej zmesi korenín, citrónovej šťave a cesnaku. Vďaka tomu disponuje plnou a výraznou chuťou. Prasiatko sa pečie na otvorenom ohni alebo v peci.
Pečené mäso sa podáva s tradičnými prílohami, ako je ryža s fazuľou, tostones alebo pikantnou omáčkou chimichurri. Avšak v Dominikánskej republike majú mnohé rodiny vlastné recepty, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu.
Lechón asado pečené na banánovom liste.
Mofongo podávané s chicharron, mäsom a vývarom.
Všestrannosť a rozmanitosť chutí. Rýchle občerstvenie s autentickým dotykom. Aj tak sa dá charakterizovať ďalšie dominikánske jedlo. Yaroa pozostáva z vrstvy hranolčekov, na ktoré sa servírujú rôzne druhy mäsa. K tomu sa pridajú plantajny. Tie jedlu dodajú unikátnu textúru a príjemne sladkú chuť. Nemožno opomenúť roztopený syr. Yaroa výborne chutí s rôznymi omáčkami. Ak máte radi ostré chute, siahnite po pikantných. Klasikou sú rôzne smotanové omáčky.
V Dominikánskej republike je yaroa považované za “nočné” jedlo. Ak sa budete túlať po uliciach Santa Dominga alebo iných dominikánskych mestách, yaroa nájdete v pouličných stánkoch. Napokon je to rýchle jedlo, ktoré zasýti a vďaka plantajnom má jedinečnú chuť.
Yaroa je rýchle občerstvenie s autentickým dotykom Dominikánskej republiky.
Empanadas plnené hovädzím mäsom a syrom
Dominikánska kuchyňa je ovplyvnená španielskym vplyvom z koloniálnych čias. Typickú španielsku paellu tu zrejme nenájdete, ale locrio je jej dominikánskym variantom. Predstavuje kombináciu ryže, mäsa a zeleniny, pričom existuje množstvo variácií a chutí. Základ jedla tvorí ryža, ktorá sa varí s ďalšími surovinami, ako je mäso či morské plody. Pridáva sa cibuľa, paprika, cesnak a rôzne koreniny.
Aj toto jedlo je neodmysliteľnou súčasťou dominikánskej kultúry. Vďaka jednoduchej príprave je skvelým pokrmom na rodinné stretnutia či oslavy. Vychutnajte si ho aj vy a oceníte jeho plnú chuť a bohatú textúru.
Pica pollo nájdete v každom dominikánskom meste či štvrti.
Vyprážaný snapper s plantajnami je lahôdkou dominikánskej kuchyne.
Vyprážané dominikánske pastelitos potešia chuťové poháriky.
Habichuelas con dulce je typickým dominikánskym dezertom.
Bizcocho dominicano je dezert, ktorý musíte na potulkách Dominikánskou republikou vyskúšať.