Mangú je súčasťou typických dominikánskych raňajok.
Čo ochutnať na dovolenke v Dominikánskej republike?
Piatok, 8.11.2024
Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Ak ochutnáte tradičné jedlá v Dominikánskej republike, šialene sa zamilujete. Každý jeden dominikánsky pokrm vám odhalí malý kúsok duše úžasnej destinácie a turistických oblastí, ako je Santo Domingo či Punta Cana.
Jedlá dominikánskej kuchyne sú kombináciou ingrediencií a chutí Taínov, španielskych dobyvateľov, afrických otrokov a karibských príchutí. Odrážajú bohatú históriu, kultúru, tradície i identitu krajiny.
Zoznámite sa so surovinami, ktoré používali Taínovia, ako sú yucca, kukurica, fazuľa, tekvica, sladké zemiaky, paprika, arašidy, ananás a hľuzy, ale aj ryby a morské plody. Tieto chute sa dopĺňajú s hovädzím a bravčovým mäsom, ochuteným oreganom a šafranom, ktoré sem priviezli v 15. storočí španielske lode. Opomenúť nemožno techniky a suroviny afrických otrokov, ktoré vyústili do vzniku tradičných jedál, ako sú mofongo či mangú. Vydajte sa s nami na pátranie po typických jedlách dominikánskej kuchyne, napríklad v turisticky atraktívnej oblasti Punta Cana.
Zamilujte sa do dominikánskych jedál v Punta Cana
Nemusíte zostať iba pri predstavách, pretože do Punta Cana sa dostanete z Bratislavy priamym letom za necelých 10 hodín. Pre maximálny komfort a luxus na palube môžete využiť business class. Potom vám už nič nebráni v tom, aby ste si vychutnali originálne jedlá dominikánskej kuchyne. Ktoré z nich jednoducho musíte ochutnať?
Mangú
Mangú si môžete dopriať aj v Punta Cana na raňajky s vyprážaným syrom, vajíčkami, avokádom a vyprážanou dominikánskou salámou. Uznajte sami, takéto raňajky vám dajú dostatok energie na spoznávanie krás Dominikánskej republiky. Mangú je viac ako jedlo, je to spôsob, ako začať deň.
Ceviche
V dominikánskom ceviche teda nechýbajú čerstvé ryby, ako napríklad tilapia, limetková alebo horká pomarančová šťava na marinovanie, červená cibuľa, paradajky, paprika, čerstvý koriander a petržlen, soľ, čili a avokádo kvôli textúre.
Ceviche z bielej ryby s cibuľou a čili.
Sancocho
Sancocho je označované za jedlo, ktoré spája dominikánske rodiny. Často sa pripravuje na rodinné oslavy, sviatky či významné udalosti. Je symbolom tradície, jednoty a spolupatričnosti.
Je to bohatá a sýta polievka, ktorá disponuje pestrou paletou chutí a textúr. Pripravuje sa z rôznych druhov mäsa, konkrétne hovädzieho, bravčového a kuracieho. To sa doplní o koreňovú zeleninu v podobe juky, zemiakov, batátov a plantajnov. Nezabudnuteľnú chuť a arómu dodajú polievke cesnak, cibuľa, koriander a čierne korenie. Miestni vedia, že príprava tohto pokrmu vyžaduje nielen čas, ale aj lásku.
Sancocho je symbolom spolupatričnosti a jednoty rodiny.
Lechón asado
Ak milujete pečené prasiatko, toto jedlo je pre vás ako stvorené. Lechón asado je pomaly pečené prasiatko, ktoré je v krajine symbolom tradície a hojnosti. Je neodmysliteľnou súčasťou slávnostne prestretého stola na oslavách, ako sú svadby, narodeniny či Vianoce.
Vedzte, že keď si ho dáte na dovolenke v Punta Cana, potešíte chuťové poháriky. V recepte sa snúbi kvalitné mäso, marinované v špeciálnej zmesi korenín, citrónovej šťave a cesnaku. Vďaka tomu disponuje plnou a výraznou chuťou. Prasiatko sa pečie na otvorenom ohni alebo v peci.
Pečené mäso sa podáva s tradičnými prílohami, ako je ryža s fazuľou, tostones alebo pikantnou omáčkou chimichurri. Avšak v Dominikánskej republike majú mnohé rodiny vlastné recepty, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu.
Lechón asado pečené na banánovom liste.
La bandera dominicana
Pripravuje sa z bielej ryže, ktorá tvorí základ jedla. Do nej sa pridávajú červené fazule, známe ako habichuelas. Tie sa varia s koreninami. Nuž a kreativita kuchára sa prejaví najmä pri príprave mäsa – kuracie, bravčové či hovädzie sa dochutí a pripraví podľa fantázie kuchára či rodinného receptu. Zvyčajne sa mäso marinuje a potom sa pomaly varí na ohni, aby získalo dokonalú chuť a textúru.
Nejete mäso? V Punta Cana nájdete reštaurácie, kde pripravujú vegetariánske variácie tohto jedla. V receptoch je mäso nahradené tempehom alebo tofu. Pokrm sa podáva s rozličnými prílohami, ako napríklad avokádo, zeleninový šalát, kyslá kapusta alebo pikantná salsa.
Mofongo
Okrem mofonga sa môžete v Dominikánskej republike stretnúť aj s bifongom. Bifongo je alternatívou mofonga, pretože k plantajnom sa pridávajú aj zemiaky. Je to v podstate inovatívny spôsob oživenia tradičnej receptúry. Vďaka nej má pokrm nielen novú, jemnejšiu a krémovejšiu štruktúru, ale aj chuť.
Mofongo podávané s chicharron, mäsom a vývarom.
Yaroa
Všestrannosť a rozmanitosť chutí. Rýchle občerstvenie s autentickým dotykom. Aj tak sa dá charakterizovať ďalšie dominikánske jedlo. Yaroa pozostáva z vrstvy hranolčekov, na ktoré sa servírujú rôzne druhy mäsa. K tomu sa pridajú plantajny. Tie jedlu dodajú unikátnu textúru a príjemne sladkú chuť. Nemožno opomenúť roztopený syr. Yaroa výborne chutí s rôznymi omáčkami. Ak máte radi ostré chute, siahnite po pikantných. Klasikou sú rôzne smotanové omáčky.
V Dominikánskej republike je yaroa považované za “nočné” jedlo. Ak sa budete túlať po uliciach Santa Dominga alebo iných dominikánskych mestách, yaroa nájdete v pouličných stánkoch. Napokon je to rýchle jedlo, ktoré zasýti a vďaka plantajnom má jedinečnú chuť.
Yaroa je rýchle občerstvenie s autentickým dotykom Dominikánskej republiky.
Empanadas
V dominikánskych chutiach prevládajú slané náplne empanadas. Jednou z nich je hovädzia plnka, ktorá pozostáva z hovädzieho mäsa, cibule, cesnaku, korenia a byliniek. Využíva sa však aj kuracie mäso či syry kombinované so šunkou a bylinkami.
Na svoje si, samozrejme, prídu aj vegetariáni. Empanadas plnené zeleninou sú príjemným osviežením typických dominikánskych chutí. Ak dostanete chuť na sladké, siahnite po empanadas s ovocným džemom alebo karamelom.
Empanadas plnené hovädzím mäsom a syrom
Locrio
Dominikánska kuchyňa je ovplyvnená španielskym vplyvom z koloniálnych čias. Typickú španielsku paellu tu zrejme nenájdete, ale locrio je jej dominikánskym variantom. Predstavuje kombináciu ryže, mäsa a zeleniny, pričom existuje množstvo variácií a chutí. Základ jedla tvorí ryža, ktorá sa varí s ďalšími surovinami, ako je mäso či morské plody. Pridáva sa cibuľa, paprika, cesnak a rôzne koreniny.
Aj toto jedlo je neodmysliteľnou súčasťou dominikánskej kultúry. Vďaka jednoduchej príprave je skvelým pokrmom na rodinné stretnutia či oslavy. Vychutnajte si ho aj vy a oceníte jeho plnú chuť a bohatú textúru.
Pica pollo
Pri príprave pica pollo je dôležité, aby bolo mäso zvonku chrumkavé a zvnútra šťavnaté. Toto jedlo patrí medzi kultúrne dedičstvo Dominikánskej republiky a vaše “must-try”
Pica pollo nájdete v každom dominikánskom meste či štvrti.
Pescado frito
Ani pri tomto jedle ako príloha nechýbajú vyprážané plantajny. Avšak môžete si ho dať pokojne aj s ryžou. Sviežosť rýb, krehkosť banánov a jemnosť ryže sa nádherne dopĺňajú.
Nezabudnite, že nie v každej dovolenkovej destinácii si môžete dopriať čerstvo ulovenú rybu, a preto by ste si pescado frito pri objavovaní lahôdok dominikánskej kuchyne rozhodne nemali nechať ujsť.
Vyprážaný snapper s plantajnami je lahôdkou dominikánskej kuchyne.
Pastelitos
Pastelitos môžete ochutnať v sladkých i slaných variantoch. Slané verzie obsahujú plnené mäso, syr či zeleninové náplne. Sladké alternatívy ovocie, sladké krémy či džemy. Hlavnou zložkou je tenké cesto, ktoré sa naplní a vypraží, alebo upečie dozlatista.
Vyprážané dominikánske pastelitos potešia chuťové poháriky.
Habichuelas con dulce
Habichuelas con dulce reprezentujú kultúrne korene Dominikánskej republiky a sú symbolom rodinnej jednoty a spolupatričnosti. Pre mnohých je tento dezert spojený so spomienkami na rodičov a starých rodičov, s ktorými ho pripravovali.
Habichuelas con dulce je typickým dominikánskym dezertom.
Bizcocho dominicano
Bizcocho dominicano nie je len o chuti, ale aj o nezabudnuteľných spomienkach. Patrí medzi maškrty, ktoré musíte počas dovolenky v Dominikánskej republike ochutnať. Vedzte, že sa zamilujete na prvé sústo!
Bizcocho dominicano je dezert, ktorý musíte na potulkách Dominikánskou republikou vyskúšať.
Jalao
Jalao môžete ochutnať na rôznych dominikánskych festivaloch, oslavách či stretnutiach. Avšak predáva sa aj na miestnych trhoch a v malých obchodoch ako snack.
Užite si Punta Cana aj s jedinečnou gastronómiou
Je na vás, či sa na dovolenke v Punta Cana rozhodnete pre čerstvé morské plody, voňavú ryžu s fazuľou alebo autentické mofongo. Možnosti máte takmer nekonečné. Vyberte si z bohatej ponuky zájazdov do oblasti Punta Cana a spoznajte jedinečnú dominikánsku kultúru aj prostredníctvom gastronómie.
Autor: Miroslava Suchárová