Cancúnska kuchyňa je kombináciou španielskeho a mayského vplyvu

Mexická kuchyňa patrí od roku 2010 na zoznam nehmotného svetového dedičstva UNESCO. Čo je však dôležité, snáď každý región v Mexiku ponúka jedinečné jedlá a originálne chute. Cancún nie je výnimkou. Existuje viacero zaujímavých pokrmov. Jedným z nich je cochinita pibil, snáď najtypickejšie jedlo z yucatánskej kuchárskej knihy. Nesie v sebe kombináciu španielskeho i mayského vplyvu, pretože ošípané priniesli do oblasti Španieli a Mayovia pridali bylinky, koreniny a spôsob prípravy. Pripravuje sa tak, že bravčové mäso sa marinuje v kyslej citrusovej omáčke, pridávajú sa semienka annatto a mäso sa opeká zabalené v banánových listoch.
Cochinita pibil

Lahôdkou sú ryby a aj originálne sladkosti

Ďalšou lahôdkou je ryba tikin xic, ktorá sa takisto marinuje v kyslej omáčke a robí sa na ohni. Podáva sa s ryžou alebo tortillami. Ryba sa pripravuje čerstvo ulovená. Ak dostanete chuť na sladké, vychutnajte si marquesitu. Sú to v podstate zrolované palacinky plnené sladkým mliekom, džemom, čokoládou alebo cajetou. V Cancúne však nájdete aj typické mexické jedlá ako tacos či ceviche. Ceviche je z čerstvej ryby, ktorá sa niekoľko hodín marinuje v kyslej citrusovej šťave, potom sa pridá cibuľa a čili.
Marquesita
Tacos