Gastronómia v Holguíne hýri chuťami a vôňami
Pre kuchyňu v Holguíne je príznačné aj pečené prasiatko, ktoré nechýba na rodinných oslavách a kubánskych sviatkoch. Lechon asado, marinované v citrusových šťavách a cesnaku, sa pečie na otvorenom ohni. Pre holguínske stravovanie sú charakteristické aj morské plody, ako napríklad grilované krevety alebo ryby s bylinkami, pripravené podľa tradičných receptúr.
Ku Holguínu a typickej kubánskej kuchyni patrí aj vaca frita. Marinované hovädzie mäso sa dusí a potom pečie na panvici, aby bolo chrumkavé. V preklade znamená “vyprážaná krava”. Pravdepodobne pochádza z Kanárskych ostrovov. Tostones sa pripravuje z aplatanado (podobných banánom), lacného a výživného ovocia. Tostones sú nezrelé banány, ktoré sa šúpu, diagonálne nakrájajú a dvakrát vypražia. Podávajú sa s mojo dipom, teda typickou kubánskou omáčkou z olivového oleja, cesnaku, cibule, byliniek a citrónovej šťavy. Za zmienku stojí aj arroz con pollo, pokrm podobný španielskej paelle. Picadillo sa pripravuje z mletého mäsa, rajčín, olív, kapary a hrozienok.
K Holguínu patria aj nápoje, ako napríklad mojito, daiquiri a kubánsky rum.