Kapverdská kuchyňa – potešenie z čerstvých rýb a morských plodov
Na úrodnejších ostrovoch (Santiago, Santo Antão a São Nicolau) sa pestujú zemiaky, kukurica, tradičná aj netradičná zelenina, tropické ovocie a cukrová trstina. Na svahoch krátera na ostrove Fogo sa darí pestovaniu kávy a „sopečného“ vína.
Kapverdské špeciality
- Cachupa je najtypickejšie jedlo Kapverdských ostrovov „z jedného hrnca“ inšpirované brazílskou feijoadou. Kukurica, čierna fazuľa, maniok, sladké zemiaky, mäso, ryby a zelenina sa pomaly varí, aby sa chute všetkých ingrediencií riadne premiešali a prevoňali. Podáva sa s vyprážaným vajcom alebo klobáskou, väčšinou ako neskoré raňajky, ktoré dodá energiu na celý deň.
- Churrasco, grilované kúsky mäsa sú súčasťou portugalského dedičstva. Na Kapverdách sa griluje nielen mäso (obvykle kuracie), ale aj všetky druhy rýb, chobotnice alebo krevety. Rovnako ako v Portugalsku sa k mäsu podáva ryža, hranolky, zelenina alebo sladké zemiaky.
- Canja je ďalší pokrm z jedného hrnca, jedná sa o vývar z mäsa, rýb alebo morských plodov s ryžou.
- Buzio – mušle varené s bielym vínom, cibuľou, paradajkami, olivami a množstvom korenia.
- Moreia – lahôdkou sú obaľované a vyprážané kúsky murény alebo chobotnice.
- Pudim de queijo – sladký syrový puding z kondenzovaného mlieka, vajec a kozieho syra, preliaty karamelovou zálievkou.