Na Rhodose si pochutnáte na miestnych špecialitách i tradičnej gréckej kuchyni

Okrem nádherných pláží s krištáľovo čistou vodou je pýchou Rodosu aj gastronómia. V rhodoskom jedálničku nechýba zelenina a strukoviny, ako fazuľa a bôb. Takisto čerstvé ryby a morské plody, šťavnaté ovocie, kvalitné mäso, grécky jogurt, voňavý tymián a med. Klasikou je vidiecky chlieb s fermentovanou ražou.


Čo poteší vaše chuťové poháriky?

Môžete si pochutnať na miestnom druhu špargle, ktorá sa pripravuje s olivovým olejom, cibuľou a omáčkou. Ďalšou lahôdkou je pitaroudia, vyprážané guličky z vareného cíceru s mätou, cibuľou a paradajkami. K sladkým maškrtám patrí takakia. Je to pečivo, ktoré je poliate medom a olivovým olejom. Vo vnútri sú pomleté orechy, muškátový oriešok, škorica a klinčeky. Mňam! 

Neodmysliteľnou súčasťou gastronómie na Rhodose je tahini. Pasta sa používa v rôznych pokrmoch od pečiva, cez chlieb, až po rybaciu omáčku. Lahôdkou je tahinopita, koláč v tvare rolky s vôňou škorice a klinčekov. Na svadbách a tradičných rhodoských oslavách sa môžete stretnúť s jedlom s názvom koulouria. Lakani (lekani) sa zasa pripravuje z kozieho mäsa a pšenice.
Vyprážaný rodoský dezert


Takakia nie je jedinou sladkou pochúťkou

Ak v jedálničku preferujete sladké chute, na Rhodose si prídete na svoje. Tradičné sladkosti obsahujú rôzne druhy orechov, domáce “fyllo” cesto, rozličné druhy sušeného ovocia, ako napríklad dule, slivky, marhule či čerešne a med. Pochutnáte si aj na baklave, melomakarone, chalvas, ravani či samali.