Objavte najlahodnejšie chute a vône thajskej kuchyne
Chystáte sa do Thajska a neochutnáte thajskú kuchyňu? Nemožné! Thajské špeciality sú vo svete také známe, že mnohí cestovatelia si Thajsko vyberajú ako cieľ svojej exotickej dovolenky práve kvôli jeho kuchyni. Je rozmanitá, chutná, pikantná a lacná. Medzi najbežnejšie ingrediencie v Thajsku patrí kuracie mäso, morské plody, tofu, kokosové mlieko, huby, limetková šťava, rybia a sójová omáčka, exotické ovocie, zelenina, rôzne druhy korenia (najmä koriander, cesnak, galangal, citrónová tráva, thajská bazalka, chilli a kari) a samozrejme ryža a rezance. Čo musíte v Thajsku ochutnať?
Šesť najobľúbenejších thajských špecialít
- Tom Yum - tradičná pikantná polievka z kokosového mlieka, kreviet, húb, limetkovej šťavy, rybej omáčky a chilli.
- Tom Kha Gai - ďalšia z obľúbených thajských kokosových polievok, zvyčajne s kuracím mäsom.
- Som Tum - pikantný šalát z papáje a ďalších ingrediencií podľa chuti.
- Gaeng Daeng (červené kari) - červené kari obsahujúce červenú kari pastu varenú v kokosovom mlieku s mäsom alebo tofu, zeleninou a korením, podávané s ryžou. Podobne obľúbené je aj zelené kari.
- Pad Thai (vyprážané rezance na thajský spôsob) - tradičné thajské jedlo vo forme vyprážaných rezancov s mäsom, krevetami alebo tofu, zeleninou, vajcom, chilli a orechmi.
- Khao Pad (vyprážaná ryža) - vyprážaná ryža pripravená napr. s cesnakom, cibuľou, limetkovou šťavou, rybou, sójovou alebo ustricovou omáčkou, vajcom a vyprážanou cibuľkou, podávaná s mäsom alebo morskými plodmi.
Thajské štyri nápoje: pivo, koktail, čaj alebo džús
A čo sa pije k thajskému jedlu? Ak dávate prednosť nealkoholickým nápojom, vyberte si čerstvé ovocné šťavy alebo šálku čaju (Thajčania pijú čierny, zelený, biely a tzv. oolong čaj - polozelený čaj z čiastočne fermentovaných čajových lístkov). Z alkoholických nápojov sú dobré pivá Singha a Chang, miešané koktaily ako Mai Thai a z tvrdšieho alkoholu napríklad ryžová whisky.
Kam ísť na autentickú thajskú kuchyňu?
V turistických strediskách v Thajsku nájdete mnoho reštaurácií a fast foodov, kde môžete ochutnať tradičné thajské jedlá. Nebojte sa však ani miestnych podnikov a pouličných stánkov, ich úroveň je zvyčajne dobrá. Stačí sa držať jednoduchého pravidla - veľa hostí znamená kvalitnú kuchyňu. Okrem toho "pričuchnete" aj k miestnym stravovacím zvyklostiam a jedlám, ktoré nie sú prispôsobené chuťovým pohárikom turistov. Večer sa vyberte na mestský trh a vychutnajte si thajské špeciality pripravené priamo pred vami. Z ponuky mäsa a morských plodov, rezancov, ryže, sladkostí a koktailov sa vám budú tajiť oči. Pre pokoj duše sa držte varených jedál a vyhýbajte sa nápojom s ľadom.
Paličky, chilli a ďalšie thajské zvyky pri stolovaní
Bojíte sa stolovať s paličkami? Žiadne obavy. V Thajsku je v drvivej väčšine reštaurácií okrem paličiek k dispozícii aj vidlička a lyžica. Nôž nečakajte, nie je potrebný (mäso a zelenina sa v Thajsku krájajú na plátky alebo na malé kúsky). A ak sa obávate povestnej pálivosti thajských jedál, stačí povedať personálu "no spicy" - Thajčania sú na to zvyknutí a majú pochopenie pre turistov s iným vnímaním "pálivosti" jedál.